Vier jaar cel voor brandstichting in manege Balen

Vier jaar cel voor brandstichting in manege Balen

Een man uit het Limburgse Ham is veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor een brandstichting in Balen. Hij stak er 's nachts hooi in brand in de manege van zijn ouders aan de Kempenstraat. Vier paarden stierven in de vlammen. De man moet al zeker 73.000 euro schadevergoeding betalen voor de 4 gestorven paarden.

De rechter heeft een veertiger uit Ham, Limburg, veroordeeld voor een nachtelijke brandstichting in Balen. De man kreeg vier jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij moet zich ook laten behandelen voor zijn alcohol- en drugsgebruik. De man stichtte op 19 februari 2022 brand in de manege van zijn ouders, aan de Kempenstraat in Balen. Hij deed dat om zijn frustraties af te reageren, onder meer tegen zijn vader

De man gooide een brandversneller over hooi en wakkerde de vlammen aan met een bladblazer. Al gauw stond een stal in lichterlaaie. De vader van de beklaagde probeerde zoveel mogelijk paarden in veiligheid te brengen. Twee dieren vluchtten weg en veroorzaakten een verkeersongeval. Daarbij raakte de broer van de beklaagde gewond. Voor vier paarden kon geen hulp meer baten.

"Ik heb het kot in brand gestoken"

De politie kwam al snel bij de dader terecht. Zijn moeder had de stem van haar zoon gehoord, net voor de stal in brand stond. Eerder op de avond waren er al problemen geweest. Tijdens zijn vlucht op de fiets had hij de brandstichting ook opgebiecht aan een buurtbewoner. "Ik heb het kot in brand gestoken", riep hij in dronken toestand. 
De brandstichter moet ook al zeker een schadevergoeding van 73.000 euro betalen, onder meer aan de eigenaars van de gestorven paarden. De grootste schadevergoeding, voor de schade aan de manege, moet nog worden bepaald.

bron: VRT nws