Verdient de paardensport apart statuut zoals voor de golfsport?

Verdient de paardensport apart statuut zoals voor de golfsport?

Vorige week gaven we al bericht, de paardensport trekt aan de alarmbel. Verschillende hippische complexen moeten de deuren sluiten door oa. vergunningsproblematiek, en vaak ligt de oorzaak bij de intolerantie van buurtbewoners.

We hebben de media rollercoaster in gang gezet en Sporza ging daarom afgelopen weekend op bezoek bij Laurens Meynaerts van het Sentower Park.Sentower Park in Oudsbergen in Limburg is, samen met Lier, het grootste hippische centrum van het land. Het bestaat uit een multifunctionele hal met 4 indoorpistes, een zittribune met 1.250 zitjes en een viptribune met 800 zitplaatsen. Er zijn ook feestzalen, een cafetaria, vergaderzalen, een ruitershop en een fitnesszaal.

Rond de hal zijn er ook verschillende outdoorpistes, mobiele paardenstallen en een parking voor meer dan 100 vrachtwagens. En toch is Sentower Park te klein geworden. Er is onder andere nood aan permanente stallingen, aldus uitbater Laurens Meynaerts.

"Wij voelen hier ook de groei van de paardensport. In 2020 zullen er hier 200 competitiedagen zijn in allerlei categorieën. Het complex barst uit zijn voegen. Er moet dus accommodatie bijkomen, maar daar moeten heel veel instanties hun zegje over doen."

Apart statuut zoals voor de golfsport?

De vergunningsaanvraag loopt. Een traag proces, en dus heeft Sentower zich gewapend. "Wij hebben een team van specialisten rond ons verzameld. Zo worden we geadviseerd door DLV, een adviesbureau voor uitbreidingsplannen. Maar ook op elk vlak hebben we specialisten onder de arm genomen: water, milieu, mobiliteit, emissies… Met een gestructureerd plan hopen we onze slaagkansen te verhogen."

Maar dat is een luxe die veel kleine stoeterijen of landbouwbedrijven die ook wel eens een wedstrijd willen organiseren, zich niet kunnen permitteren. In de paardensport hopen ze op een apart ruimtelijk statuut als reddingsboei, naar analogie met de golfsport bijvoorbeeld.

LEES OOK: Hoeveel Verdient een groom?

bron: Sporza/ Equnews