Twee pony’s doodgebeten door wolf in Oudsbergen

Twee pony’s doodgebeten door wolf in Oudsbergen

In Oudsbergen zijn de voorbije nacht twee pony’s doodgebeten, vermoedelijk door een wolf. Wij willen u waarschuwen voor de schokkende beelden.

De overblijfselen van de pony’s werden deze ochtend ontdekt in een weide op Meeuweneinde in Meeuwen. Een dierenarts nam ter plaatse DNA-stalen af, om te kijken of het wel degelijk om een wolvenaanval gaat. In Oudsbergen vielen al verschillende schapen en runderen ten prooi aan de wolven, maar nog geen paarden. Burgemeester Marco Goossens vraagt dringend om extra maatregelen van de overheid.

PaardenPunt Vlaanderen vraagt structurele oplossingen om het door wolven veroorzaakt mensen- en dierenleed te stoppen

Nu ook paarden en runderen op het menu van de wolf blijken te staan, is er bij de paardenhouders geen draagvlak meer om de aanwezigheid van de wolf te blijven tolereren en wordt dringend gevraagd dat er maatregelen genomen worden. Met geld valt het verlies van een paard of pony niet zomaar te vergoeden. Voor vele eigenaars betekenen ze een belangrijk gegeven in hun leven. De emotionele waarde van hun lievelingsdier valt niet in geld uit te drukken.

Wolf-fences zijn duur, zeker voor weides van grote dieren. Het kan niet de bedoeling zijn om alle weilanden voor tal van dieren, waaronder volwassen paarden en runderen, over de volledige omtrek wolf-proof te maken. Dat is ook niet wenselijk omdat op die manier migratie van andere dieren door het Vlaamse landschap bemoeilijkt zou worden. Paarden en runderen op beperkte wolf-proof gemaakte oppervlaktes gaan houden is evenmin realistisch.


bron: TVL/ Equnews/ Paardenpunt Vlaanderen