Stephan Detry: "Niemand weet hoe lang deze situatie zal duren en dat is wat alles zo moeilijk maakt"

Stephan Detry: "Niemand weet hoe lang deze situatie zal duren en dat is wat alles zo moeilijk maakt"
Dat de Coronacrisis iedereen in de paardensport treft, wordt met de dag duidelijker. Wedstrijden worden afgelast, maneges sluiten, buitenritten worden verboden,… Wij spraken met Stephan Detry, voorzitter van de KBRSF, over hoe de federatie deze problemen het hoofd biedt en we blikten met hem vooruit naar de toekomst.


“Ik moet jullie natuurlijk niet vertellen dat deze situatie voor iedereen een drama is, zowel op gezondheids-, persoonlijk als financieel vlak. Dit is ook voor de federatie niet anders, ook wij blijven kosten hebben terwijl er geen inkomsten zijn. Niemand weet ook hoe lang deze situatie zal duren en dat is net wat het zo moeilijk maakt”.

Volgens Detry zijn er twee grote problemen waar de hippische wereld momenteel mee te maken krijgt: “Ten eerste is het het probleem van de ruiters. Zij hebben momenteel geen concours meer om te rijden en hebben een hoop personeel in dienst. Ik heb zelf contact gehad met enkele ruiters in de loop van deze week en ik merkte dat zij heel rationeel met de situatie omgaan. Zo zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat er nooit te veel personeel in de stallen aanwezig is door hen onder andere om de beurt een voormiddag of namiddag of om de dag te laten werken. Hoefsmeden en dierenartsen mogen gelukkig wel nog naar deze stallen dus we blijven er wel zeker van dat onze toppaarden de beste verzorging krijgen”.

Een tweede groep die volgens Detry erg onder deze situatie leidt, zijn de organisatoren: “Concours na concours wordt afgelast wat gezien deze situatie logisch is. Voor organisatoren is dit echter een drama. Persoonlijk denk ik dat de organisatoren die zelf over een vaste accommodatie beschikken, het vandaag het zwaarst hebben, maar er toekomstgericht er het best voorstaan. Zij kunnen in principe, zodra het officieel weer toegelaten is, de draad terug oppakken. Zij zullen dus relatief snel nieuwe inkomsten hebben en de draad weer kunnen opnemen. Ik denk hierbij aan accomodaties zoals Sentower Park, het Azelhof, Bonheiden, … Een groter probleem stelt zich voor de organisatoren die CSI5*, CSI4* of CSI3* wedstrijden op locatie organiseren. Het is maar de vraag hoe de organisatoren van oa de wedstrijden van Knokke, Beervelde, Wolvertem, … met deze situatie zullen omgaan. De vraag is ook hoe veel kosten zij dit jaar al gemaakt hebben om hun event te kunnen organiseren. Bovendien denk ik dat geen enkele organisator momenteel het lef heeft om sponsors te benaderen of om een mailing voor VIP-formules uit de sturen. Dit zou in deze situatie ook niet opportuun zijn”.

“Als ik een eerlijke gok moet wagen, vraag ik mij zelfs af of er dit zomerseizoen überhaupt nog wedstrijden kunnen plaatsvinden”, gaat Detry verder. “Als je Marc van Ranst hoort, die nu als viroloog alom tegenwoordig is, zal de event sector de laatste sector zijn die terug op zijn pootjes landt als dit eenmaal over is. Ik hoop natuurlijk dat we in de zomer de draad terug kunnen oppikken maar we moeten vooral realistisch blijven.

Het is dan ook daarom dat we met de KBRSF al vooruit kijken naar volgend jaar. Deze situatie is ook op financieel gebied een streep door de rekening van verschillende ruiters. Ik denk bijvoorbeeld aan verschillende manches van de Global Champions Tour die al afgelast zijn en waar onze beste ruiters toch een heel deel inkomsten door verliezen. Christophe Ameeuw zei deze week dat de paardensport zich zal moeten gaan heruitvinden. We zullen ook moeten zien hoe ongeschonden de GCT uit deze crisis zal komen”.

Toch blijft de voorzitter van de federatie positief: “Ik denk dat het absoluut geen zin heeft om te panikeren. We moeten ons wel bewust zijn van het probleem maar we moeten tegelijk het hoofd koel houden en op het juiste moment de gepaste maatregelen nemen”.