Spruce Meadows 'Masters' parcours één van de zwaarste ooit: "Het doel is de vaardigheden van paard en ruiter te benadrukken"

Spruce Meadows 'Masters' parcours één van de zwaarste ooit: "Het doel is de vaardigheden van paard en ruiter te benadrukken"

In de wereld van de paardensport schittert een opmerkelijke figuur: Leopolddo Palacios, de ervaren cursusontwerper bij Spruce Meadows. Met meer dan een kwarteeuw aan ervaring, heeft hij een pad gebaand dat de paardensport naar nieuwe hoogten heeft gestuwd. In een exclusief interview deelt hij zijn diepgaande inzichten, passie voor paarden, en de geheimen achter de CPKC 'International' Grand Prix - een parcours dat vaak wordt beschouwd als een van de zwaarste ter wereld. Als een ware meester in zijn vak onthult hij hoe de Rolex Grand Slam of Show Jumping het sportlandschap heeft getransformeerd en deelt hij zijn meest memorabele momenten. 

"Kunt u alstublieft uw officiële rol uitleggen en wat dit inhoudt?

Ik ben de cursusontwerper hier bij Spruce Meadows en ik werk hier al meer dan 25 jaar. Om een goede cursusontwerper te zijn, heb je veel ervaring in de sport nodig en moet je briljante competitie kunnen creëren via je parcours. Ik heb een fantastisch team dat me helpt en ervoor zorgt dat we de beste baan leveren.

Om ervoor te zorgen dat het niveau van de sport blijft groeien, is het van vitaal belang dat de paarden goed worden verzorgd, dus het is een fijne balans tussen wat haalbaar is voor de paarden en ruiters en wat de sport vooruit zal helpen.

Wat is er zo bijzonder aan het CSIO Spruce Meadows 'Masters' Toernooi?

Als parcoursbouwer kan er veel druk zijn om een geweldige parcours te bouwen die voldoet aan de normen van Spruce Meadows, maar het team hier plaatst hun vertrouwen in mijn werk.

De CPKC 'International' Grand Prix, gepresenteerd door Rolex bij het CSIO Spruce Meadows 'Masters' Toernooi wordt vaak beschouwd als een van de moeilijkste parcoursen ter wereld, wat maakt het zo uniek?

Als ontwerper moet je rekening houden met een aantal factoren, waaronder de hoogte en breedte van de hindernissen, de toegestane tijd, de lay-out van het parcours, het ontwerp van de hindernissen en de helling van de arena. Het is belangrijk voor ons om op alle aspecten te focussen en ervoor te zorgen dat er een balans wordt bereikt - dit is wat een goede Grand Prix maakt - en het is een balans die ik denk dat we hier bij Spruce Meadows hebben bereikt.

Wij [cursusontwerpers] kunnen worden vergeleken met choreografen - we willen ervoor zorgen dat de klasse een waar spektakel is voor degenen die kijken. We proberen de balans goed te krijgen voor iedereen, van de paarden en ruiters tot de fans.

In het verleden heb ik parcoursen ontworpen voor de Olympische Spelen van 2000 in Sydney en de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Naar mijn mening is het parcours voor de CPKC 'International' Grand Prix, gepresenteerd door Rolex, hier in Spruce Meadows groter en moeilijker dan de Olympische parcoursen.

De Grand Prix is een ander soort parcours dan het Nations Cup-parcours, dat meer klassiek is. Naar mijn mening is de CPKC 'International' veeleisender voor de paarden en ruiters, en het doel van deze klasse is om de indrukwekkende vaardigheden van de combinaties van paard en ruiter te benadrukken en geweldige sport te bieden voor de fans.

Heeft u een hoogtepunt in uw carrière?

Ik heb verschillende speciale momenten in mijn carrière meegemaakt, maar het meest opvallende is toen Scott Brash de Rolex Grand Slam of Show Jumping hier bij Spruce Meadows in 2015 won. Het was echt ongelooflijk - het publiek en de ruiters waren allemaal voor hem en wilden dat hij won. De sfeer die dag was iets wat ik nog nooit eerder heb meegemaakt!

Welk advies zou u iemand geven die begint in de sport als cursusontwerper?

Mijn advies is om van paarden te houden en echt gepassioneerd te zijn over wat je doet. Je moet altijd proberen om meer te leren over het paardrijden, want dat helpt je vooruit in de sport. Ik monitor de emoties van de paarden, analyseer statistieken en observeer wat er gebeurt tijdens de show. Je moet niet in deze branche stappen in de hoop rijk en succesvol te worden, maar je moet het doen voor de liefde voor de sport. Het is mijn passie voor de sport die me hier vandaag heeft gebracht."


Bron: Rolex Grand Slam
Foto©: Skysports