SOS Mok: hoe behandelen en hoe voorkomen?

SOS Mok: hoe behandelen en hoe voorkomen?


Het belooft deze week erg mooi weer te worden en dat kan maar één ding betekenen: de lente komt er nu ook echt aan. Het begin van de lente betekent waarschijnlijk ook dat je paarden meer tijd op weide zullen doorbrengen. Als je paard veel tijd op weide vertoeft, kan het risico op mok echter verhogen. Maar wat is mok precies en hoe kan je het voorkomen? Het team van Global Medics geeft tips!


“Mok is eigenlijk niet één aandoening maar een verzamelnaam voor allerlei huidirritaties en ontstekingen aan de onderbenen van een paard. De aandoening kan erg pijnlijk zijn en zelfs voor blijvende problemen zorgen als het niet goed behandeld wordt”, gaan ze van start. “Mok komt het meest voor in de vorm van een ontsteking of irritatie in de kootholte. Mok begint meestal met een gevoelige, rode huid, waarna er wondjes ontstaan die korsten vormen. Een verdikte huid in de kootholte, jeuk aan het been, een warm, dik been en koorts zijn verschillende symptomen die op mok kunnen wijzen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen droge en natte mok. Bij droge mok opstaan er kloven terwijl er bij natte mok wondvocht uit de blaasjes komt. Als dat wondvocht opdroogt, kan het dikke korsten veroorzaken”.

“De voornaamste oorzaak van mok is vocht. De aandoening komt dan ook het meest voor gedurende de natte periodes van het jaar, zoals de winter of het voorjaar als het veel geregend heeft. De mok ontstaat eigenlijk doordat de huid week wordt, als je paard bijvoorbeeld te lang op een natte bodem heeft gestaan. Een natte bodem maakt de huid van de onderbenen zacht en week, waardoor bacteriën die zich altijd op de huid van een paard bevinden, tot irritatie kunnen leiden. Bacteriën hebben immers meer kans om zich te verspreiden op een verzwakte of weke huid. Naast vocht kunnen ook virussen, schimmels, insectenbeten, zonnebrand of allergieën tot mok leiden”.

Hoe behandelen?

“Aangezien vocht een belangrijke rol speelt, is het belangrijk om de benen van je paard schoon en droog te houden. Dit kan je doen met een ontsmettingsmiddel als Betadine. Eventuele korsten mogen verwijderd worden, als de korsten nog niet los zitten, kan je ze wat weker maken met vette zalf of olie zodat je je paard zeker geen pijn doet. Na het verwijderden van de korsten, smeer je de kootholte in met een mokzalf, zoals onze Derma-Pro. Dit product zal de bloedcirculatie en elasticiteit van de huid snel verbeteren waardoor er minder littekenweefsel gevormd wordt; De huid wordt gehydrateerd en soepel, om de verdere vorming van kloven te voorkomen. Derma-Pro heeft een herstellende en beschermende werking op de gewonde en geïrriteerde huid die door mok werd aangetast. De crème ondersteunt het natuurlijk herstelvermogen”.

Hoe voorkomen?

Het is moeilijk om de vorming van mok volledig uit te sluiten. Er zijn wel een aantal voorzorgsmaatregelen die je kan nemen om de kans op mok zo klein mogelijk te maken. Zorg bijvoorbeeld dat je de benen van je paard altijd droogdept als hij in een natte weide heeft gestaan. Hetzelfde doe je na een wasbeurt of als je na het rijden zijn benen proper spuit. Ook is het aan te raden om je peesbeschermers regelmatig goed schoon te maken, aangezien ook schimmel en allergieën mok kunnen veroorzaken. Als je paard in erg warme temperaturen op weide staat en snel verbrandt, kan je zijn kootholtes insmeren met zonnecrème om zonnebrand te voorkomen. Een regelmatige check up van de benen, is ook altijd een goed idee.