Rhino Update: Twee paarden overleden bij familie Prouvé

Rhino Update: Twee paarden overleden bij  familie Prouvé

Gisteren werd bekend dat er een Rhino-uitbraak was bij stal Provahof in Zoutleeuw.  Ondertussen is bekend dat twee paarden door het virus overleden zijn. De eerste symptomen vertoonden zich maandag. “Eén paard was plots ernstig ziek en we brachten het meteen naar de paardenkliniek”, vertelt Bert Prouvé.

Al twee paarden stierven aan de gevolgen van het rhinovirus. “Gelukkig is de overgrote meerderheid van de paarden ‘kerngezond’. Zeventig van de tachtig paarden hebben helemaal geen symptomen. Toch is uiterste voorzichtigheid geboden. De paarden die symptomen vertonen, staan in quarantaine. De ander paarden houden we in ‘bubbels’. Vergelijk de aanpak gerust met hoe we met het coronavirus omgingen: aparte cohorte-afdelingen en quarantaine. Niemand mag de manege in: op de verzorger, dierenarts en enkele eigenaars na, die zich strikt aan de hygiëne-maatregelen houden. De paarden worden meerdere keren per dag gecontroleerd.”

“Het rhinovirus is helaas niet zonder gevaar. Net daarom is het belangrijk dat we met quarantaine en bubbels werken en dat de verzorgers telkens strikt de nodige maatregelen nemen. De manege zal zeker tien tot veertien dagen in quarantaine blijven nadat het laatste paard symptomen vertoonde. Als alles goed gaat, hopen we over een drietal weken alles achter de rug te hebben. Maar we overhaasten niets. De gezondheid van de paarden staat voorop.” vertelt Prouvé.


bron: HLN