Paarden van manege Waterhof in Lubbeek moeten ruimte maken voor padelvelden

Paarden van manege Waterhof in Lubbeek moeten ruimte maken voor padelvelden

Manege Waterhof in Lubbeek sluit na 23 jaar de deuren. De manege uitbaten is te zwaar geworden, zegt eigenaar Freddy Gilis: "Ik moet het rustiger aan doen van de dokter." In de plaats opent hij een padelcentrum.

Freddy Gilis en zijn vrouw Diana Van Nuffel startten zo'n 23 jaar geleden met manege Waterhof, maar ondertussen is Freddy 70 en moet hij het van de dokter rustiger aan doen: "Ik kreeg al een waarschuwing voor mijn hart. En vorige week overleed mijn neef, hij was amper twee jaar ouder dan ik. Het is tijd om naar de dokter te luisteren. Ook al is het met spijt in het hart: ik kan dat werk in de manege gewoon niet blijven doen.”

Een manege onderhouden is voor Freddy dus te zwaar geworden: "Het is hier intens. Er zijn nog een dertigtal paarden, die allemaal verzorgd moeten worden en eten moeten krijgen. We doen alles zelf. Dat wordt te zwaar."

Geen overnemer

Drie jaar geleden hebben Freddy en Diana aangekondigd dat ze een overnemer zochten. Er was een kandidaat, maar uiteindelijk kwam de deal toch niet rond. Zonder overnemer ziet Freddy geen andere optie dan de boel te sluiten. Bij gebrek aan een overnemer, willen Freddy en Diana de manege ombouwen tot padelterreinen: "Padel is momenteel een echte hype. In heel Vlaanderen is er een gebrek aan padelvelden. Het leek ons dus een nuttige invulling", zegt Freddy.

"Waar nu de binnenpiste is, zouden er zes padelvelden komen. Daarvoor hebben we geen nieuwe vergunning nodig. Buiten willen we ook nog drie velden leggen. Daarvoor heb ik een omgevingsvergunning aangevraagd." Dat openbaar onderzoek loopt tot woensdag 18 april. "Maar ik kan me niet voorstellen dat iemand een bezwaar zou hebben, want de dichtstbijzijnde gebouwen zijn meer dan 100 meter verder en we zijn omringd door landbouwgebied. Toch is het nog even afwachten", zegt Freddy.

Geen ponykampen?

Als er geen bezwaren ingediend worden tegen de padelterreinen, wil Freddy de manege begin juli sluiten. "Als alles volgens plan verloopt, zouden we hier tegen oktober padelvelden kunnen openen.”

"Er zijn momenteel nog ponykampen gepland voor de zomer”, zegt Freddy. "Er zijn wel wat inschrijvingen, maar we hebben niemand iets voorgelogen. De mensen weten dat er een kans bestaat dat we de kampen omwille van mijn gezondheid kunnen annuleren. Als ik een vergunning heb, wil ik niet langer dan nodig wachten. Dan worden die kampen geannuleerd." De paarden zullen in dat geval verkocht worden: "Ik ga ze eerst aanbieden aan mijn klanten. Die hebben voorrang”, zegt Freddy.

bron: vrt nws