Martin Fuchs: "De Rolex Grand Slam biedt ruiters de unieke kans om geschiedenis te schrijven in onze sport."

Martin Fuchs: "De Rolex Grand Slam biedt ruiters de unieke kans om geschiedenis te schrijven in onze sport."

Hij schrijft het verhaal van zijn familie verder met zijn naam. Met groot succes, moet men daaraan toevoegen. Martin Fuchs is altijd vastberaden om een medaille te winnen op internationale kampioenschappen en altijd een gedoodverfde winnaar als het gaat om de felbegeerde Major victories van de Rolex Grand Slam of Show Jumping. Wij spraken met de Zwitserse topper over het belang van deze prestigieuze reeks voor de paardensport, over zijn succesvolle schimmelpaard Leone Jei en hun band met het Chio Aken.

De Rolex Grand Slam of Show Jumping viert dit jaar zijn 10e verjaardag. Wat is voor u de aantrekkingskracht van deze serie?

De Rolex Grand Slam of Show Jumping is de meest prestigieuze serie die onze sport te bieden heeft. De vier Majors zijn niet alleen de beste wedstrijden ter wereld, ze bieden ons ruiters ook de ultieme uitdaging. Om succesvol deel te nemen aan de Rolex Grand Prix of Show Jumping moeten we verschillende arena's en indoorhallen beheersen, die allemaal verschillende afmetingen hebben, elk met hun eigen individuele bijzonderheden. Dat is uniek in onze sport en heeft het niveau van deze springrubrieken een nieuwe dimensie gegeven.

Je hebt in je carrière al twee grote overwinningen behaald. Wat betekenen deze prestaties voor u?

Een Major winnen is altijd iets heel speciaals. Iets wat elke ruiter wil bereiken. Voor mij waren mijn twee overwinningen in Genève fantastische momenten die ik nooit zal vergeten. Deelnemer zijn aan de Rolex Grand Slam of Show Jumping is echt een unieke ervaring en een motiverend gevoel. Deze serie biedt ons ruiters de unieke kans om geschiedenis te schrijven in onze sport.

Op het CHIO Aken maakt McLain Ward (USA) kans om als tweede ruiter ooit de Rolex Grand Slam of Show Jumping te winnen. Denkt u dat hij daarin zal slagen?

De Rolex Grand Slam of Show Jumping winnen, zoals Scott Brash deed als enige ruiter tot nu toe, is een geweldige uitdaging. Maar als iemand de kans heeft om deze taak te volbrengen, dan zeker McLain. Voor mij is hij één van de topfavorieten om de Rolex Grand Prix in Aken te winnen. En niet alleen omdat hij de kanshebber is voor de Rolex Grand Slam, maar ook vanwege zijn enorme ervaring. En bovendien is zijn sportpartner, de merrie HH Azur, momenteel in absolute topvorm.

Maar ik weet zeker dat u zelf ook een zegje wilt doen...

Natuurlijk (lacht). Ik reis naar Aken met mijn drie absolute toppaarden: Commissaris Pezi, Connor Jei en Leone Jei en ik zal de hele week proberen om met hen de best mogelijke resultaten te behalen. We zullen het resultaat moeten afwachten...

Weet je al welk paard je gaat rijden in de Rolex Grand Prix?

Ja, als alles volgens plan verloopt, rijd ik Leone Jei op zondag in Aken. Hij houdt van extreem grote arena's, zoals die van het CHIO Aken. Hij heeft als jong paard al laten zien dat hij net zo dol is op de Soers als ik, en hij heeft daar ook al verschillende goede klasseringen behaald in de Rolex Grand Prix. Dat geeft me veel vertrouwen dat ik met dit paard aan mijn zijde misschien ooit op het beroemde winnaarsbord kan komen - zoals mijn oom Markus in 2004 deed.


Bron: CHIO Aken
Photo: CHIO Aachen/Jil Haak