Kjell Peeters: "Vanaf het eerste moment dat ik op Nina zat, wist ik dat ze mij ver ging brengen in mijn carrière"

Kjell Peeters: "Vanaf het eerste moment dat ik op Nina zat, wist ik dat ze mij ver ging brengen in mijn carrière"

Kjell Peeters is amper 22 jaar oud maar alvast goed op weg om een naam voor zichzelf te maken in de sport. Vanaf volgend jaar zal hij full time op professioneel niveau rijden. Stal Peeters maakt zich dan ook op om furore te maken op het internationale toneel. Eerder deze week liet Kjell Peeters al van zich horen in het Azelhof in Lier door naar twee podiumplaatsen te rijden. Equnews vroeg de jonge ruiter onder andere naar zijn strategieën in de barrage en zijn dromen in de sport. 


Je hebt er al een topweekend opzitten in het Azelhof in Lier met een tweede én derde plaats in de CSI1* rubriek. Wat verwacht je nog van de rest van het weekend? 

"Ik wil vooral altijd zo veel mogelijk mijn best doen. Vandaag ga ik Nina D'Impde (v. Andiamo) een proef hoger rijden. Gisteren werd ze derde in de 1.10m proef. Ze komt eigenlijk net uit blessure en twee maanden geleden dachten we dat ze deze winter volledig out ging zijn... Maar uiteindelijk is ze dan toch nog in vorm geraakt! We hebben ervoor gekozen om ze gisteren een proef lager te starten om ze voor te bereiden voor de rest van het weekend. Ze lijkt goed hersteld te zijn." 

Hoeveel paarden heb je momenteel bij in Lier? 

"Ik heb Oxanne d'Impde en Nina d'Impde bij dit weekend. Thuis op onze Stal Peeters hebben we zo'n twintig paarden staan op dit moment. Daarvan zijn er ongeveer zestien van de fokkerij en een tiental van klanten." 

Hoe zijn de karakters van Nina en Oxanne? 

"Nina is een paard met een handleiding, al zeg ik het zelf. Ik ben er al heel vaak afgevallen. Het is elke dag een groot raadsel hoe ze zal zijn. Dat is typisch Nina! Ze is wel een super braaf paard in de omgang, ze zal nooit een vlieg kwaad doen. Haar volle zus, Oxanne is een totaal ander type. Zij is veel rustiger en haar moet je echt helemaal anders aanpakken."

In de barrages moeten de concurrenten goed uitkijken voor jou. Wat is je tactiek om een goede jump-off te rijden? 

"Met Nina kan ik volledig vertrouwen op de vooruit. Met Oxanne moet ik het iets technischer aanpakken. Zij is niet echt snel in de galop. De techniek die ik toepas hangt af van welk paard ik rij op dat moment. Hoewel Oxanne en Nina twee volle zussen zijn, moet je ze totaal anders rijden." 

Hoe maak je zelf die switch om zo'n twee tegenpolen te rijden op concours? 

"Dat is inderdaad moeilijk. Ze hebben eigenlijk hetzelfde karakter maar ze zijn heel verschillend onder het zadel. Nina kan als is een pas meer rijden en Oxanne dan weer niet. Nina is een bloedpaardje, ik probeer ze zo min mogelijk te storen in het parcours. Oxanne moet je dan weer een beetje wakker houden in het parcours." 


Kjell Peeters en Oxanne d'Impde

Waar leggen jullie de focus op bij Stal Peeters? 

"Naast het uitbrengen van paarden op concours maken wij ook veel paarden zadelmak. Van vier - tot zesjarige paarden rij ik ze altijd zelf en dan probeer ik ze vaak door te spelen aan iets meer ervaren ruiters. Het is natuurlijk een droom om die dikke proeven te rijden. Wij rijden met eigen fokproducten en daar proberen wij het beste uit te halen, maar wij moeten uiteraard af en toe een paard verkopen om het rendabel te houden. Momenteel heb ik een tiental concourspaarden die ik elke dag rij. Vanaf januari volgend jaar zal ik full time ruiter zijn."

Wat zijn enkele van je mooiste momenten al geweest in de sport? 

"Met Nina heb ik deze zomer de één ster Grote Prijs kunnen meerijden, dat was al een droom die uitkwam voor mij. Het was een enorme ervaring om dat te rijden. Niet veel later kwam dan Nina's blessure en viel alles een beetje in het water. Gelukkig komen we er nu terug bovenop." 


Kjell Peeters en Nina d'Impde

Welke proeven hoop je in de nabije toekomst nog te rijden? 

"Van de eerste moment dat ik op Nina zat wist ik dat ze mij echt ver ging kunnen brengen in mijn carrière. Mijn droom is om met haar ooit een twee ster Grote Prijs te kunnen rijden." 

Wat is je planning nog voor de rest van het jaar wat betreft de concours? 

"Na dit weekend in Lier gaan we het sportjaar voor de paarden afsluiten. We hebben al mooie resultaten geboekt om in schoonheid het jaar af te ronden."


Bron: Equnews