#Juliettetjekroketje: Het verhaal van twee meisjes en een zwarte pony

#Juliettetjekroketje: Het verhaal van twee meisjes en een zwarte pony

Ongetwijfeld heb je al een roze-getint bericht zien passeren op je sociale media, begeleid met de hashtag '#juliettetjekroketje'. Duizenden mensen betuigen zo hun steun en geven een eerbetoon aan Juliette, het vierjarige meisje uit Handzame dat plots te overlijden kwam. Niet enkel (bekende) Vlamingen delen massaal roze hartjes, ook de paardensport leeft met de familie mee. "De paardenmicrobe heeft al altijd in onze familie gezeten en ook aan Juliette werd die overduidelijk doorgegeven", vertelt mama Annelies. Zij deelde het uitzonderlijke verhaal van 2 meisjes en een pony die allemaal één ding gemeen hadden: De prachtige naam, Juliette.  

"Vroeger heb ik zelf altijd LRV gereden. Ik was geen groot talent maar had wel altijd plezier ten top. Daarna ging ik als groom aan het werk voor mijn broer, die internationaal aan de start kwam bij de junioren", steekt Annelies, de mama van Juliette, van wal. "Door tijdsgebrek hadden we even afgehaakt maar de paardenmicrobe bleef wel duidelijk aanwezig. De D-pony die bij ons stond heeft al twee veulentjes gegeven, dus opvolging werd verzekerd. Omdat een D-pony te groot was voor onze kinderen van toen twee en drie jaar oud, gingen we op zoek naar een kleinere pony die geschikt zou zijn voor hen." Geen al te gemakkelijke zoektocht zo bleek, tot wanneer ze plots dichtbij huis een A-pony van één jaar oud tegen kwamen.

"Dat was perfect!", vertelt Annelies enthousiast. "We waren meteen verkocht aan het zwarte ding en besloten haar bij ons gezin te nemen. Toen we haar later gingen ophalen, vroegen we pas de naam van de pony. 'Ze heet Juliette', volgde als antwoord. Een groot, maar vooral ook leuk toeval." 

Hoe drie Juliettes de liefde voor elkaar deelden

Dochter Juliette was in de wolken met haar nieuwe pony en zat er dan ook meteen al op. "In de paasvakantie gingen we allemaal samen op stap. Juliette op haar Juliette, neefjes en nichtjes en al wie wilde meegaan ernaast", blikt Annelies terug. Het toeval wilde dat het buurmeisje van de boerderij waar Pony Juliette vandaan kwam, óok Juliette heette en gebeten was door al wat met paarden en pony's te maken had. "We vonden dat zo merkwaardig dat we ook haar uitnodigden om met ons mee te gaan op uitstap. Van het een kwam het ander en zo was het trio 'Juliette' geboren."

'Grote Juliette, kleine Juliette en pony Juliette' - wisselde Annelies in het gesprek af tussen de drie meisjes. "Er ontstond een prachtige band tussen de drie, de twee Juliettetjes waren al snel beste vriendinnen. Ze gingen samen wandelen, met kleine Juliette op de rug en grote Juliette aan de teugels. Aan het einde van de vakantie waren ze zodanig naar elkaar toegegroeid en op elkaar ingespeeld dat ze met z'n drietjes zelfs als over balkjes begonnen te draven en galopperen, wat uitliep tot sprongetjes van ongeveer dertig centimeter." Nog steeds had grote Juliette wel de teugels in handen, de familie vond dat het tijd was dat kleine Juliette zelf leerde sturen en haar pony in toom te houden. 

"Door de vooruitgang en het plezier leek het ons leuk om deze zomer wat wedstrijdjes te lopen, waarop ik belde naar een goede vriendin die zelf met haar kinderen actief is binnen de LRV. Ik vertelde hoe goed alles ging en vroeg of het mogelijk was om wedstrijdjes aan de hand te doen binnen de LRV. Helaas is de minimumleeftijd om op wedstrijd te gaan zes jaar, wat ik niet eerlijk vond want ze deed het al zo goed!" 

Geen innige deelneming, maar viering van het leven

Voor Annelies hoeven de vele berichtjes met 'sterkte' of 'innige deelneming' niet. "Mijn dochter straalde positiviteit uit. Ze ging elke dag vrolijk door het leven, zeker in de buurt van de paarden en pony's. Vandaar dat ik een oproep deed om zoveel mogelijk hartjes en emoji's te delen in het roze, om haar daarin te laten voort leven."

Waarom roze? "Eind maart was het tijd voor de schoolfoto's maar Juliette was toen net ziek. Vorig jaar werden er ook foto's met de broers en zussen genomen en die waren zo mooi geworden waardoor we ook dit jaar weer een herinnering wilden laten vastleggen. Ik belde naar mijn mama om met Juliette naar school te komen enkel voor de foto. Op die foto droeg ze een roze-wit kleedje, vandaar dat we de lijn van het roze doortrekken."

"De dag na het overlijden waren we met de familie samen en lieten we Juliette (de pony) even buiten. Die was zo blij om buiten te zijn, waarop mijn nichtje voorstelde om ook de pony mee te betrekken in het 'team roze'-verhaal en haar manen en staart in te vlechten met roze lintjes. En niet toevallig is haar halster ook roze..."


De hashtag #juliettetjekroketje komt voort uit de bijnaam die mama Annelies aan haar geliefde dochter gaf. Als je de hashtag opzoekt, kom je duizenden berichten tegen die allemaal roze kleuren, voor Juliette. 





Bron: Equnews