Joseph en Mark Stockdale: "We kregen van thuis uit mee dat je altijd moet doorgaan en proberen een manier te vinden"

Joseph en Mark Stockdale: "We kregen van thuis uit mee dat je altijd moet doorgaan en proberen een manier te vinden"

Broers Joseph en Mark Stockdale zijn beide opkomende sterren in hun respectievelijke sporten - Joseph in de springsport en Mark in het spelen van golf. Ze hebben een ongelooflijke sportieve erfenis van hun overleden vader, Tim Stockdale, die Groot-Brittannië vertegenwoordigde op de Olympische Spelen van 2008 in het springen.

Kunnen jullie jezelf allebei even voorstellen en ons snel iets vertellen over jullie carrière tot nu toe?
[Joseph Stockdale]: Ik ben Joseph Stockdale. Ik ben 24 jaar oud, afkomstig uit Northampton, en ik ben een internationale springruiter. In 2022 maakte ik deel uit van het Britse team dat een bronzen medaille won op de FEI Wereldkampioenschappen in Herning, en ik hoop deel te nemen aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs deze zomer.

[Mark Stockdale]: Mijn naam is Mark Stockdale. Ik ben 19 jaar oud, ook afkomstig uit Northamptonshire. Ik maak momenteel deel uit van het heren golfteam aan de University of Central Arkansas, evenals het Engelse heren golfteam. Ik streef ernaar een professionele golfer te worden en ben momenteel gerangschikt als 320e ter wereld.

Wat denken jullie dat jullie hebben geleerd van jullie respectievelijke sporten - wat zijn de overeenkomsten en verschillen?
[Joseph Stockdale]: Ik denk dat de overeenkomsten zijn dat het erg frustrerend kan zijn. Mark heeft vroeger nog gereden en ik gegolfd. Vooral op het hoogste niveau van sport is het extreem moeilijk. Met paarden heb je zoveel hoogte- en dieptepunten - het is echt een achtbaan. Vanuit mijn amateurperspectief bij golf is het een mentaal frustrerend spel en strijd je tegen jezelf. In de springsport hebben we het geluk dat we andere factoren hebben waarmee we rekening moeten houden, bijvoorbeeld het paard. Golf is een zeer individueel spel en je hebt eigenlijk alleen jezelf de schuld te geven. Dus, ik denk dat mentale kracht een van de belangrijkste dingen is die je kunt leren van beide sporten.

[Mark Stockdale]: Daar ben ik het mee eens. Ik zou zeggen dat geduld hebben en vertrouwen op het werk dat je hebt verricht belangrijk is. Deze dingen kosten tijd en je moet veel veerkracht hebben om er te komen. De sporten zijn heel verschillend, maar tegelijkertijd ook heel vergelijkbaar. Je moet heel geduldig zijn. Je wordt niet van de ene op de andere dag de beste ter wereld, je moet dag na dag doorgaan.

[Joseph Stockdale]: Ik denk dat de kernwaarde van elke top sport is dat het niet per se gaat om wat je doet of het resultaat, maar om de mentale kant ervan en het perspectief dat je hebt vanuit een prestatie. Ik denk dat je dit kunt vergelijken, ook al zijn het twee compleet verschillende sporten.

Denk je dat de relatie tussen een caddy en een golfer vergelijkbaar kan zijn met een groom en een ruiter?

[Mark Stockdale]: Ik denk dat er zeker enkele zeer vergelijkbare factoren zijn. Het vertrouwen moet er zijn. Voor Joseph moet hij Charlotte (zijn groom) vertrouwen om ervoor te zorgen dat de paarden zo goed mogelijk zijn voorbereid en in topvorm zijn om te concurreren. Ik moet dat vertrouwen hebben met mijn caddy dat we allebei met een bepaalde mindset en doel het veld ingaan. Als we praten over bepaalde aspecten van de ronde moeten we op dezelfde golflengte zitten, we kunnen niet met elkaar in discussie zijn. Maar uiteindelijk, wanneer Joseph de ring betreedt of ik de slag maak, zijn de groom of de caddy uit de vergelijking, ze hebben hun deel gedaan en het komt neer op het individu om te presteren in het moment.

[Joseph Stockdale]: Ik denk dat er een grote gelijkenis is tussen de twee. Zoals Mark al zei, draait het allemaal om vertrouwen. Het haalt zo'n last van je schouders als je weet dat je iemand achter je hebt die je kunt vertrouwen om je te brengen waar je moet zijn. Het is zo belangrijk om iemand te hebben om ideeën mee uit te wisselen - dus met Mark met zijn caddy kan hij vragen: 'Wat vind je van deze slag?', en zelfs als de caddy gewoon zegt dat het een geweldig idee is, geeft het je dat extra stukje zelfvertrouwen. Voor mij, wanneer ik in de opwarmfase ben met Charlotte, en vraag: 'Hoe sprong hij die laatste steilsprong?', en zij zegt dat het perfect was. Zelfs als het alleen maar een mentale kwestie voor ons is, geeft het je dat volgende stukje zelfvertrouwen om te vertrouwen op je proces en wat je al doet. Het helpt bij je mentale kracht en geeft je een extra laag van vertrouwen en ondersteuning voordat je de ring in gaat of die slag neemt op de baan.

Kun je ons iets vertellen over jullie team en hoe belangrijk ze zijn voor jullie succes?
[Joseph Stockdale]: Ik heb een geweldig team achter me. Mijn team omvat een groot aantal mensen, het zijn niet alleen de mensen die elke dag op de stal werken, maar het zijn ook de dierenartsen, hoefsmeden, fysiotherapeuten en nog veel meer. Als je bedenkt hoe wijd mijn team zich verspreidt, zijn er veel mensen die helpen om dit allemaal mogelijk te maken. Ik ben recentelijk veel sportpsychologieboeken aan het lezen geweest en lees over wielrenners als ze praten over alles 1% beter maken. Je team kan je zo ver brengen - als je jezelf in elk gebied met 1% verbetert, maakt dat een enorm verschil. Dat is zeker waar we naar streven, iedereen aansporen om die 1% beter te worden. Ik moet zeggen dat het team en de mensen om me heen ongelooflijk zijn - ze zetten elke dag 110% in en ik kan ze niet genoeg bedanken. Ik zou niet zijn waar ik vandaag ben zonder hen.

[Mark Stockdale]: Ik zou hetzelfde zeggen. Ik zou vandaag niet in de positie zijn waar ik ben zonder hen, of het nu familieleden zijn of anderen. Voor mij is golf een sport waar we als familie geen voorkennis over hadden, en dus doen we alles samen en het is een voortdurende leersituatie. Er zijn veel moeilijke tijden geweest waarover je moet kunnen praten en leren, dus dat is een groot deel geweest. Ik heb ook ongelooflijke steun van de universiteit, bijvoorbeeld vandaag ontmoet ik mijn trainers zodat ik in de best mogelijke fysieke conditie ben om te gaan spelen. Engeland Golf helpt me ook om deel te nemen aan de beste toernooien en op het hoogste niveau te concurreren. Zelfs als ik kijk naar de fabrikanten van mijn golfclubs, is er een lange lijst van mensen zonder wie ik niet in de positie zou zijn waar ik nu ben.

Kun je uitleggen hoe belangrijk Majors, zoals CHIO Aken in de springsport, en The Masters in golf, zijn voor niet alleen jullie respectievelijke sporten, maar ook voor hun externe imago?
[Joseph Stockdale]: Binnen de sporten zijn dat de evenementen om naartoe te gaan. Voor springruiters, wanneer we praten over deelnemen aan een Rolex Grand Slam of Show Jumping Major zoals CHIO Aken of The Dutch Masters, spreken we erover als de beste ter wereld - het zijn enorme en spectaculaire evenementen. Ik denk dat het grootste voorbeeld is dat als ik praat met een van mijn niet-ruitervrienden, ik namen kan noemen van verschillende shows die ze niet begrijpen, maar als ik zeg dat ik naar een Rolex Grand Slam of Show Jumping Major ga, hebben ze meteen begrip en respect. Dat is het erfgoed dat Rolex heeft rond die shows. Voor ons ruiters zijn het de grootste shows, ze hebben het beste prijzengeld en het zijn degenen die iedereen wil winnen. Daar krijg je topsport.

[Mark Stockdale]: Het is hetzelfde in golf, mensen horen The Masters en ze begrijpen de prestige en geschiedenis eromheen. Ze zouden mensen kennen die het toernooi hebben gewonnen, zelfs als ze zelf geen golfer zijn, en ze zouden weten over de 'Green Jacket'. Ik denk dat de Majors mensen bij elkaar brengen die normaal gesproken niet geïnteresseerd zijn in de sport - ze kunnen de prestige zien, en ik denk dat dat ongelooflijk belangrijk is voor de sport. De Rolex Grand Slam of Show Jumping biedt de kans voor jonge ruiters om deel te nemen.

Hoe belangrijk is het om de volgende generatie de kans te geven om te concurreren tegen de besten ter wereld?
[Joseph Stockdale]: Ik denk dat het je helpt om naar het volgende niveau te gaan. Alleen al bij het springen op de normale 5* shows zijn de deelnemers niet zo sterk als op de Rolex Grand Slam Majors, de hindernissen zijn niet zo groot en de parcoursen zijn niet zo technisch. Dus als jonge ruiter, wanneer je voor het eerst naar een Major gaat, is het behoorlijk schokkend. Ik denk dat je het meeste leert als je een beetje uit je comfortzone bent. De eerste keer dat ik naar CHI Genève ging, vond ik het geweldig - het was een ongelooflijke ervaring. Je bent daar met de besten ter wereld, er is geen enkele toprijder die er niet is, ze hebben allemaal hun beste paarden en zijn er allemaal om het te winnen. De barrage's die je krijgt in de wedstrijden zijn sensationeel - dat krijg je gewoon niet op andere shows. Je ziet misschien één persoon in een maand van shows een ongelooflijke ronde maken, maar bij de Rolex Grand Prix op CHI Genève in 2022 zagen we vijf ruiters achter elkaar zo snel mogelijk gaan, en elke ruiter waar je naar keek, dacht je dat ze niet verslagen konden worden, en toen werden ze dat wel. Het was de beste topsport, niet alleen voor de toeschouwers, maar ook als leerervaring voor mij. Ik heb zoveel geleerd van die ervaring. Het is zo waardevol om die kans als jonge ruiter te hebben gehad, en het is een eer voor de Majors om die kans te bieden aan jonge ruiters. Ik weet niet waar ik zou zijn als ik die kansen niet had - ze hebben mijn spel echt naar een hoger niveau getild.

Opgroeiend in een paardensportfamilie, wat leidde je naar je passie voor golf, en denk je dat je lessen uit je opvoeding rond paarden meeneemt in je golfcarrière?
[Mark Stockdale]: Ik begon gewoon met golfen als iets informeels. Mijn moeder en vader speelden, en Joe had lessen naast hen, dus gingen ze spelen als mijn vader terug was van shows. Ik wilde leren zodat ik tijd met hen kon doorbrengen - ik had een paar lessen en meteen trad de competitieve kant in werking. Ik moest oefenen om beter te worden dan zij en hen verslaan. Ik pikte het vrij snel op en begon deel te nemen aan wat toernooien en werd verliefd op het proces van oefenen en verbeteren. Het is een van die sporten die zo frustrerend is - je denkt dat je het hebt en dan ga je de volgende dag uit en ben je het kwijt. De eindeloze zoektocht naar verbetering is wat ik echt leuk vind. Van mijn familie leerde ik dat je geen dag vrij kunt nemen. Je moet elke dag rijden, je kunt niet zomaar een paard in de stal laten staan, je moet constant werken. Wanneer mijn vader en Joseph reden, ging ik oefenen en me concentreren op mijn vak. Dat is het belangrijkste dat ik heb geleerd, maar je moet veel veerkracht hebben. Je zult moeilijke tijden hebben, maar als je gefocust blijft op hetzelfde doel en elke dag blijft werken, zul je er komen.

Je komt uit een ongelooflijke sportieve erfenis, met je vader die heeft deelgenomen aan de Olympische Spelen. Welke lessen heb je van hem geleerd?
[Mark Stockdale]: Ik heb zoveel van hem geleerd. Ik denk dagelijks na over de dingen die hij me heeft geleerd. Zelfs zo eenvoudig als hoe hij met mensen omging en ze behandelde - of het nu kinderen waren die om handtekeningen vroegen of de manier waarop hij met mensen in gesprek ging. Als hij op shows was, liep hij rond en kende iedereen hem, en hij kende de namen van iedereen. Wat ik heb geleerd is dat je relaties met mensen moet opbouwen om hun respect te verdienen. Hij was zo toegewijd en zo hardwerkend, en voor mij is dat gewoon de basisnorm van hoe je moet zijn. Je moet 100% toegewijd zijn aan wat je wilt doen, neem geen nee als antwoord voor dingen, en vecht er echt voor.

[Joseph Stockdale]: Ik ben het eens met Mark. Hij was zo veerkrachtig en koppig. Als het niet goed ging of als hij niet won, zou hij nooit terugdeinzen, hij zou er meer in stoppen. Hij werkte altijd het hardst en probeerde een manier te vinden om terug te winnen. Hij was zo vastberaden, als het niet werkte, zou hij het laten werken, en hij zou een manier vinden om het over de streep te trekken om het resultaat te krijgen dat hij wilde. Zelfs als we maar half het idee hebben dat we willen stoppen, hebben we altijd zijn stem in onze gedachten die zegt: 'Je moet doorgaan en proberen een manier te vinden'. Hij is een grote motivatie voor ons beiden.

Als je een van de sportieve Majors zou kunnen winnen, welke zou het zijn en waarom?
[Joseph Stockdale]: In mijn eigen sport zou ik graag de Rolex Grand Prix op CHIO Aken willen winnen. Het is zo'n speciale Grand Prix, met meerdere rondes, en iedereen praat over hoe groot en moeilijk het is. CHIO Aken heeft zo'n ongelooflijke grasarena met zoveel geweldige historie - het zou een droom zijn om daar te winnen. In golf zou ik toch The Masters moeten zeggen. Het winnen van de 'Green Jacket' en spelen op de baan in Augusta zou fenomenaal zijn.

[Mark Stockdale]: Ik zou ook The Masters moeten zeggen. In golf is het het dichtst bij perfectie, fluweelgroene fairways perfect gesneden. In een niet-perfecte sport is het het dichtstbijzijnde, en het beeld eromheen is ongelooflijk. Je ziet dat de spelers aan het eind van het toernooi de 'Green Jacket' aantrekken, en dat is het beeld dat golf voor mij tijdens het opgroeien was. 


Bron: Rolex Grand Slam 
F. ©: 
YRA / Nelson Chenault