Joris Van Dijck: "Het was liefde op het eerste gezicht met Ermitage"

Joris Van Dijck: "Het was liefde op het eerste gezicht met Ermitage"

Ermitage Kalone is een hengst die mensen beroerd. Na zijn zege op het Belgisch Kampioenschap met Gilles Thomas in Lanaken wil iedereen de zoon van Catoki zien springen. Ook in Barcelona was dat zo. En terecht. Het woord ‘fenomeen’ is absoluut niet overdreven.  Ermitage Kalone en Gilles vormen een fantastisch duo en de zege op het Belgisch Kampioenschap is wellicht geen eindstation op het palmares van de gouden combinatie.


In een bomvolle zaal in Ranst, dicht bij Hengstenhouderij Van Dijck in Broechem waar de hengst opgroeide en opgeleid werd richting de hengstenkeuring, gaven Gilles en Ermitage Kalone een feestje – zeg maar ‘feest’ – naar aanleiding van Belgische titel die ze in Lanaken op indrukwekkende wijze pakten. Uiteraard was er ook een moment waarop de hoofdrolspelers in dit verhaal aan het woord kwamen. Een bijzonder mooi moment en ontroerend moment met vier op en top paardenmensen die elke dag keihard werken om succesvol te zijn in de sport en de fokkerij. Ondertussen al drie generaties lang.

Dankbaar

Gilles: Eerst en vooral wil ik Ermitage Kalone bedanken. Het is een ongelooflijk goed paard en hij is diegene die verdient om in de spotlights te staan. Ik heb hem heel rustig opgebouwd naar het BK, hem bewust in de schaduw gehouden, maar ik was heel gebrand op een goede prestatie op het Belgisch Kampioenschap. Ik ben niet echt een heel uitbundig type (glimlach). Maar Kampioen worden met Ermitage Kalone voelde fantastisch. Eén van mijn mooiste overwinningen tot nu toe. Ik heb dat resultaat gehaald als ruiter in Lanaken, maar die Belgische titel is het resultaat van een heel team. Joris en Marcel die ik heel dankbaar ben omdat ze me de kans geven om zo’n uitzonderlijk paard te rijden. Ik geniet er zelf ook van als ik zie wat voor een emoties dit heeft teweeggebracht, bij Joris en Marcel.  Maar ook alle andere eigenaren van de paarden die ik rij en gereden heb, ben ik heel dankbaar. Mede door hen ben ik de ruiter die ik vandaag ben. Mijn team thuis, de grooms, veaartsten, hoefsmeden, mijn partners en sponsors die al jaren achter mijn staan. Dank u! En natuurlijk ook Marc, Carine en mijn mama, die verdienen één voor één, een heel groot applaus!

Liefde op het eerste gezicht

Joris: We hebben Ermitage Kalone aangekocht toen hij achttien maanden oud was. Op video. Toen we hem de allereerste keer lieten vrijspringen, over 80 centimeter, keek ik naar ons vader en wisten we allebei dat we zoiets nog nooit hadden gezien. Het was liefde op het eerste gezicht. Als driejarige was hij één van uitblinkers op de BWP-Hengstenkeuring. Als vier- en vijfjarige hebben we hem heel rustig opgebouwd. En die aanpak heeft absoluut geloond. (applaus)

Diep vanbinnen

Marcel: Ermitage Kalone zit bij mij diep in mijn hart. Hij is vorig jaar in het vroege voorjaar nog een tijdje bij ons op zijn oude stal geweest en voor hij terug naar Marc ging, heb ik aan ‘onze Jo’ gevraagd of ik alstublieft nog met hem op de foto zou mogen. Toen dacht ik, die mag met mij op mijn doodsprentje staan …(stilte) (applaus)  Hij zit echt heel diep vanbinnen. Als je kampioen van België wil worden, dan moet er een hele goede ruiter op zo’n paard zitten. En er zat een fantastische ruiter op. Gilles ik vind het fantastisch en ik geniet er enorm van, hoe gij een combinatie vormt met Ermitage. Dat heb ik nog nooit gezien. Dat lijkt nooit ‘arbeid’ dat is ‘spielerei’.  Ik zat voor mijn computer en ik zag die vier omlopen in Lanaken. Vier keer op dezelfde manier, met dezelfde rust en dezelfde zelfzekerheid. Een hele dikke, dikke proficiat. (applaus) En dan is er ook Marc. Ook Marc zijn verdienste is groot in dit verhaal. Ik bewonder Marc. Als ruiter heeft hij veel succes gehad. Nationaal en internationaal. Veel bijgedragen aan het Belgisch team ook, maar hoe hij nu samen met Carine en al zijn medewerkers zo een sportstal runt … petje af! Marc ik ben u heel dankbaar daarvoor. Nog een klein woordje voor de ontdekker van Ermitage, Joris, hij is laat hengstenhouder geworden, maar met wat je nu allemaal meemaakt en ziet, dan vermoed ik dat je toch geen spijt hebt, dat je hengstenhouder bent geworden. Bedankt! (lang applaus)

Verder werken naar misschien iets heel moois

Marc: Ik vind het prachtig dat er zoveel mensen aanwezig zijn. Dat toont de dankbaarheid en het respect voor onze Gilles en voor onze stal. Het is mooi dat we daar samen met zoveel mensen van kunnen genieten en ik hoop dat Gilles en Ermitage een mooie carrière kunnen maken in de toekomst en verder te werken en volgend jaar te groeien naar iets heel moois dat misschien wel zou kunnen gebeuren. (staande ovatie)



Bron: Stal Nieuwenhof