Isabell Werth: "We moeten verschil maken tussen slecht rijden en dierenmishandeling!"

Isabell Werth: "We moeten verschil maken tussen slecht rijden en dierenmishandeling!"

De Duitse dressuuramazone, Isabell Werth zit nog maar kort op sociale media. Toch heeft ze zich uitgelaten over de discussie tussen paardensport liefhebbers en dierenwelzijnsactivisten. "We hebben verschrikkelijke beelden gezien. Maar ik maak me zorgen dat er een controverse is die ons verdeelt! We hebben allemaal één ding gemeen: de liefde voor paarden. Tijd dat we enkele zaken op een rijtje zetten!" schrijft Werth.

”Het is positief dat we gezamenlijk hoge verwachtingen koesteren, maar ik tracht terughoudend te zijn bij het snel vellen van oordelen over gebeurtenissen die ik niet uit eigen ervaring ken. In de afgelopen 35 jaar heb ik vele medailles behaald en uitmuntende paarden in de sport geïntroduceerd. Na hun sportcarrière hebben ze lange tijd bij mij van hun pensioen genoten, of doen dat nog steeds. Desondanks ben ik, ondanks mijn beste bedoelingen, niet vrij van fouten gebleven. Middels voortdurende persoonlijke ontwikkeling en gedegen training doe ik mijn uiterste best om deze fouten tot een minimum te beperken. Personen die hun eigen beperkingen erkennen, tonen meer bescheidenheid in hun oordeelsvermogen over anderen.”

De amazone haalt enkele voorbeelden aan in de discussie. Ze verwijst naar haar clinic die ze in Amerika heeft gegeven, een oude video van Bella Rose en een bezoek aan Helgstrand Dressage. 

"Ik vind het belangrijk dat we een eerlijke discussie kunnen voeren," schrijft ze verder in haar verklaring. "We moeten een verschil maken tussen slecht rijden en dierenmishandeling. Fouten in het rijden moeten besproken kunnen worden. Dit bespreekbaar maken is de kern van de sport en helpt de sport evolueren. Voorwaarde is de verbetering voor paard en ruiter. Maar laten we het aub objectief houden!"

Ze besluit haar verklaring met de verwijzing naar Cesar Parra. Daarin is ze van mening dat dit niet over het rij-technische gaat. "Zulke zaken zijn een zaak voor de autoriteiten," besluit ze.