Is er nog plaats voor de hobbyruiter of -fokker in het Vlaamse landschap?

Is er nog plaats voor de hobbyruiter of -fokker in het Vlaamse landschap?

In een nieuwe aflevering van Jump-Off wordt er samen met Paul Verhaert en Dirk Van Ostaeyen gekeken waar de toekomst voor de niet-professionele paardenhouder ligt op vlak van vastgoed en stedenbouwkunde. "Het is een understatement dat het niet simpel is", begint Verhaert meteen sterk als antwoord op Stefaan die aanhaalt dat uitbreidingsmogelijkheden voor onder andere de kleine hobbyfokker niet (meer) vanzelfsprekend is. 

"Ik acht het op dit moment niet mogelijk dat in agrarisch gebied een vergunning om bijvoorbeeld een fokkerij te stichten goedgekeurd zal worden. Zij die het wel willen proberen wacht een helse opdracht om ten eerste te bewijzen dat je een leefbaar bedrijf mét agrarische functie hebt of zult hebben en dan zijn er ook nog normen die voor een beginnende fokker quasi onhaalbaar zijn om aan te voldoen", zegt Verhaert weinig hoopvol. 

"Voor een hobby paardenhouder zijn er net iets meer (kleine) mogelijkheden om een vergund gebouw zoals een stal te mogen plaatsen in agrarisch gebied. Maar de omvang daarvan is te klein om professioneel een fokkerij in uit te bouwen."

"We stellen vast dat de kleinschalige agrarische gebouwen die verkocht worden met wat grond bij heel moeilijke dossiers worden", pikt Dirk Van Ostaeyen van ImmoFluisteraar in. "Departement Landbouw en Visserij geeft bij de aanvraag van functiewijziging quasi altijd negatief advies. Zij willen ook de kleinere agrarische gebieden binnen de landbouw houden maar daar is geen afzetmarkt meer voor. Er kan geen rendabel landbouwbedrijf op poten gezet worden op pakweg drie hectare grond."

"Omdat het binnen de landbouw getracht wordt te houden zijn het enkel de fokkers, die gelijkgesteld staan met de landbouwers, die op zo'n grond verder mogen werken. Maar de eisen zijn voor hen dan weer zodanig groot dat ook zij geen rendabel bedrijf kunnen uitbouwen op die 'kleinere' oppervlakte. Het is dus een doodlopend straatje."

Meer weten? Bekijk dan de nieuwe aflevering van Jump-Off