In gesprek met Danny De Mol: "Je moet zorgen dat je paard zich 'thuis' voelt op zijn weide..."

In gesprek met Danny De Mol: "Je moet zorgen dat je paard zich 'thuis' voelt op zijn weide..."

We willen allemaal het beste voor onze viervoeters! Daarom is het belangrijk dat onze paarden zich volledig thuis voelen op hun weide. Niet alleen een goed onderhouden weide met mooi gras helpt daarbij. We spraken met Danny De Mol van DM Fencing & Gates hoe we voor onze paarden een 'thuis'gevoel creëren.

Zoals gezegd is het allereerst belangrijk dat er voldoende gezond gras op de weide staat. Paarden grazen het liefst in hun eigen weide. Als de weide voldoende groot is kunnen de paarden een groot deel van hun voederbehoefte zelf voorzien. In sommige gevallen is bijvoederen noodzakelijk. Zorg tevens dat er steeds voldoende water aanwezig is.

Evenzeer belangrijk is de aanwezigheid van voldoende schuilmogelijkheden. Paarden kunnen perfect tegen de buitentemperaturen. Toch is het noodzakelijk om een schuilstal te voorzien in je weide. Deze schuilstal mag perfect aan één zijde open zijn, maar moet een droge ligruimte bevatten. De schuilstal beschermt je paarden tegen hevige regenval of sterke zonneschijn.

Verder is het noodzakelijk dat de paarden hun weide een goed zichtbare weideomheining heeft.  Een eenvoudige draad volstaat dus niet. Wanneer het dier in paniek raakt, loopt het gewoon ‘blind’ doorheen de draad.

En als laatste, maar zeker niet het minst belangrijk. Een paard is een kuddedier en heeft nood aan sociaal contact. Idealiter heb je dus meerdere paarden op één weide. Als je toch maar één paard op de weide hebt staan, overweeg dan misschien een gezelschapsdier zoals een geit of schaap. Let wel op! Zorg in dat geval dat je weideomheining daarop is afgesteld met een extra draadgaas.