In deze gemeenten mag er vuurwerk afgestoken worden met oudjaar

In deze gemeenten mag er vuurwerk afgestoken worden met oudjaar

Bij Nieuwjaar horen frisse bubbels, veel hapjes, het Weense Nieuwjaarsconcert en... vuurwerk. Wat voor ons een avond vol gezelligheid is, is een avond met stress voor onze favoriete viervoeters. De harde knallen van het vuurwerk bezorgen de paarden vaak zenuwen. In welke regio's mag je vuurwerk verwachten en wat zijn de regels eigenlijk om vuurwerk te mogen afsteken? In de Wase hoofdstad is vuurwerk verboden. In Sint-Niklaas werden er tijdens het Kerstweekend al jongeren opgepakt nadat ze vuurpijlen hadden afgestoken. Op het grondgebied van de stad is het ten strengste verboden om vuurwerk af te steken. 

In Lokeren mogen de bewoners wel hun vuurpijlen bovenhalen op oudejaarsavond tussen middernacht en 1 uur. Een nuance is wel dat dit alleen geldt voor de bewoners die dat voor 20 december hebben laten weten aan de gemeente. Burgemeester Filip Anthuenis (Open VLD): "De adressen zijn door onze politie gekend. Die mensen werd ook uitdrukkelijk gevraagd om hun directe buren te verwittigen en ook na te kijken of er in de buurt geen dieren in een weide staan." Wie geen melding heeft gedaan in Lokeren mag geen vuurwerk afschieten.

Moerbeke-Waas vraagt ook om toestemming om vuurwerk af te schieten. "Ons GAS-reglement zegt dat geluidsarm vuurwerk, tot 85 decibel, kan worden afgestoken op eigen privaat domein op oudejaarsnacht tussen 23 uur en 1 uur", aldus burgemeester Robby De Caluwé (Open VLD). 

In Hamme en Waasmunster mag er vuurwerk afgeschoten worden in de nieuwjaarsnacht tussen 23 uur en 1 uur zonder schriftelijke toelating. Deze gemeenten vormen een uitzondering in de regio. 

Alle andere gemeenten zoals Stekene Berlare, Bevere, Kruibeke, Temse en Sint-Gillis-Waas geldt een volledig verbod op het afschieten van vuurwerk op oudejaarsnacht. Dit verbod houdt ook geluidsarm vuurwerk en  wensballonnen in. Als u toch tegen de regels ingaat riskeert u een GAS-boete. 

Ben je toch niet helemaal gerust dat jouw paarden een rustige nacht zullen beleven zonder vuurwerk? Vraag dan even aan je buren of zij al dan niet en mits vergunning, vuurwerk zullen afschieten op oudejaarsavond. Zo kan je jezelf optimaal voorbereiden om de 2022 veilig in te gaan met jouw favoriete viervoeters aan je zijde! 

Bron: Het Nieuwsblad 

Foto: Photo by sayid he on Unsplash