Horsetruck ingeschreven bij DIV als kampeerwagen, wat moet en wat mag inzake zitplaatsen?

Horsetruck ingeschreven bij DIV als kampeerwagen, wat moet en wat mag inzake zitplaatsen?

Als eigenaar of houder van een horsetruck sta je wellicht niet altijd stil bij de correcte regelgeving dat erbij komt kijken. Wat zijn de verplichtingen waaraan je moet voldoen en wat zijn de aandachtspunten als het komt op zitplaatsen en veiligheid?

Vooraan

Wat betreft de zitplaatsen vooraan in de horsetruck moeten sinds 31 maart 2003 alle zitplaatsen voorzien zijn van een veiligheidsgordel van het type Ar 4m, ook wel een driepuntsgordel genoemd.

 

Achteraan

Sinds 31 maart 2003 moeten de zitplaatsen in het woongedeelte eveneens voorzien worden van veiligheidsgordels van het type Ar 4m. Voor de zitplaatsen die naar achter gericht zijn, volstaat een veiligheidsgordel van het type B. Zijdelingse zitplaatsen zijn verboden te gebruiken tijdens het rijden. 


De zitplaatsen moeten, net als de hoofdsteun, veiligheidsgordels en hun verankeringspunten, over de nodige Europese goedkeuringen te herkennen aan hun E-markering, beschikken.
De zitplaatsen moeten overigens ook minimaal 0,4m breed zijn en steeds een rugleuning hebben.

 

Tijdens het zitten moet er een goede steun voor de voeten zijn. De zetelkussens mogen niet verschuiven tijdens bruuske manoeuvres.

 

Algemeen

Als de oorspronkelijke zitplaatsen worden gewijzigd, bijvoorbeeld door ze uit te rusten met een draaisysteem, vervalt de deelgoedkeuring van de sterkte van de zitplaats. In dat geval moet u met een nieuwe deelgoedkeuring of testrapport aantonen dat de sterkte voor de combinatie van het draaisysteem met de zetel voldoet.

 

Als het voertuig ingeschreven is als lichte vrachtauto, vrachtwagen of kampeerwagen is het verboden om personen te vervoeren op de zetels die enkel bij stilstaand mogen worden gebruikt. Dat geldt eveneens voor de vaste zitplaatsen in het woongedeelte als er een volledige scheidingswand is.

 

Als de eerste inschrijving van uw voertuig vanaf 29 oktober 2013 was moeten de zitplaatsen die niet ontwerpen zijn om gebruikt te worden tijdens het rijden op de openbare weg, duidelijk aangeduid worden met een pictogram of teken met passende tekst. Deze zijn niet Europees bepaald en verschillen dus per land.


Met de hulp van: Q&O Horse Insurance - Q&O Verzekeringen NV