Harm Lahde niet schuldig bevonden voor nalatigheid in dopingzaak

Harm Lahde niet schuldig bevonden voor nalatigheid in dopingzaak

In 2019 werd de Internationale Duitse ruiters Harm Lahde geschorst door de FEI nadat ze bij zijn paard Oak Grove's Americana (v. Aganix du Seigneur) een positieve test op morgine, codeïne en oripavine werd afgenomen op wedstrijd in Oldenburg. Zowel ruiter als paard kregen toen een schorsing van twee maanden. Onlangs heeft de FEI haar definitieve vonnis bekend gemaakt: Lahde wordt niet veroordeeld tot boetes omdat het FEI-tribunaal erkende dat hij niet schuldig was aan de overtreding en dat hij niet nalatig was geweest. 

De bewuste stoffen zijn verboden maar staan wel op de lijst van 'gespecificeerde stoffen'. Dit wil zeggen dat de stoffen ook via de verontreiniging van het eten in het paardenlichaam kunnen terechtkomen. 

Harm Lahde heeft aan het FEI Tribunaal kunnen aantonen dat hij niet nalatig heeft gehandeld. Om dit te bewijzen heeft hij al het voer van zijn paard laten testen en daar kwamen geen onzuiverheden uit voort. Er is ook geen medicatie vermeld in het behandelingsboek dat die stoffen zou kunnen bevatten. De stof oripavine kan niet in kunstmatige vorm voorkomen of aangekocht worden in de handel maar zit enkel in zaden van opiumhaver, die op grote schaal in Duitsland groeit. 

De ruiter vermoedde dat de merrie de stof via haar hooi heeft binnengekregen. De stal waar hij toen reed, kreeg voer aangeleverd door een boer uit Nedersaksen die opiumpapaver kweekt. De boer bevestigde dit verhaal ook. Er is dus een mogelijkheid dat het maanzaad in het hooi van Lahde's paard is terechtgekomen. 

De FEI had wel genoeg bewijs dat Lahde de dopingregelovertreding heeft overtreden. Op dit vlak is de ruiter wel schuldig. De resultaten die het duo boekte op de wedstrijd van Oldenburger werden geschrapt en die blijven ook geschrapt. Uiteindelijk werd e ruiter niet veroordeeld tot boetes omdat het FEI-tribunaal erkende dat hij niet schuldig was aan de overtreding dat hij nalatig had gehandeld. 

Bron: St. George/ FEI