Handleiding voor de FEI Wereldbekerfinales in Parijs

Handleiding voor de FEI Wereldbekerfinales in Parijs
De Longines FEI Wereldbekerfinales gaan van start, dan is het altijd nuttig dat je even weet hoe het nu precies in z'n werk gaat. Van woensdag tot en met zondag komen de verschillende dressuur en springruiters aan de start.

Voor de springruiters staan er vijf dagen springsport op het programma. Het programma ziet er als volgt uit:

  • woe 11.april: Vandaag maken de ruiters gretig gebruik van de opwarming om te klimatiseren aan de omgeving. De paarden kunnen zo rustig de nieuwe indoor arena gewennen.

  • do 12.april: Alles draait om snelheid op donderdag. De eerste officiële omloop is een 'speed class'. De hindernissen kunnen gebouwd worden tot een maximale hoogte van 1.60m. Deze startronde is zonder meer een beslissende ronde. Het zet de toon voor het verder verloop van dit kampioenschap.

  • vr 13.april: Volgens een normale Tabel A rubriek komen de ruiters op vrijdag aan de start in een 1.50-1.60m parcours. Enkel de ruiters die de eerste ronde hebben afgewerkt mogen aan de start komen in deze rubriek.

    Op vrijdag komen ook de 18 dressuur combinaties voor het eerst aan de start. Een totaal van zeven juryleden zullen de combinaties quoteren.

  • za 14.april: Rustdag. Op zaterdag is er een algemene rustdag voor de springpaarden. Voor de ruiters die niet aan de start komen in de finale staat er wel een troosting op het programma. Zaterdag staat echter wel volledig in het teken van de dressuursport. De Freestyle Grand Prix finale wordt dan verreden en de beker wordt overhandigd, wie zal Isabell Werth opvolgen?

  • zo. 15 april: De finale. Op zondag staan de laatste parcours op het programma. De ruiter die over vier dagen het minste fouten maakt wint uiteindelijk de beker. Op zondag zal de derde ronde gebouwd worden als een Grand Prix parcours op een hoogte van 1.50-1.60m. Enkel de top 30 van de tweede omloop mag op zondag aan de start komen. De top 20 van deze omloop samen met de foutloze combinaties gaan verder naar de tweede omloop van het Grand Prix parcours. In de finale omloop komen de ruiters in omgekeerde volgorde aan de start.