Global Horse Travel: "Je paard moet zich tijdens het transport veilig voelen"

Global Horse Travel: "Je paard moet zich tijdens het transport veilig voelen"


Je paard vervoeren kan zowel voor paard als voor ruiter een erg stresserende activiteit zijn. Het kan ervoor zorgen dat je paard de trailer of vrachtwagen niet in wil, dat hij drijfnat van het zweet op zijn bestemming aankomt, … Maar hoe kan je dergelijke situaties voorkomen? We spraken met Eline Gijbels, die met haar bedrijf Global Horse Travel paarden doorheen België, Nederland, Duitsland en Frankrijk vervoert.


“Eigenlijk ben ik met mijn bedrijfje begonnen in samenwerking met paardenkliniek Equitom”, gaat ze van start. “Als je een paard van en naar een kliniek vervoert, is het natuurlijk erg belangrijk om de veiligheid niet uit het oog te verliezen aangezien deze dieren meestal al ziek of geblesseerd zijn, wat voor hen sowieso al een vorm van stress is.

Jonge paarden die niet gewend zijn om “vastgebonden” te staan, kan je beter los laten staan. Op deze manier kunnen ze zelf kun comfort en balans zoeken, zonder dat ze het gevoel hebben opgesloten te zijn. Sommige paarden worden nu eenmaal wat claustrofobisch als ze in een vrachtwagen of trailer staan. Een paard is van nature niet gemaakt om in kleine ruimtes ‘opgesloten’ te worden. Mijn 2-paards camionette van Krismar is zo uitgerust dat ik het tussenschot kan verschuiven. Op deze manier kan ik paarden die wat onrustig of claustrofobisch lijken, wat meer ruimte geven. Vaak is het voor paarden op deze manier al een stuk minder stresserend.” gaat ze verder.

“Ik voorzie altijd voldoende hooi om de paarden bezig te houden. Op die manier wordt de aandacht van je paarden wat van het transport afgeleid waardoor ze zich beter zullen voelen. Ik gebruik ook altijd hooi waar zo weinig mogelijk stofdeeltjes inzitten. Eventueel kan je het hooi wat nat maken om te voorkomen dat je paard voortdurend tussen het stof staat. Een goede ventilatie hangt hier ook mee samen. Een goed ontworpen trailer of vrachtwagen zorgt voor voldoende ventilatie, zonder dat je paard in de wind of in de tocht staat”, vertelt ze.

“Beenbescherming kan zeker en vast gebruikt worden als je paard hieraan gewend is. Als je paard dit type van bescherming niet kent, is het beter om ze niet te gebruiken. Als je een hele lange rit maakt, moet je regelmatig pauzeren om je paard de kans te geven om even te drinken. Een laatste tip die ik kan meegeven, is dat je uiteraard je rijstijl moet aanpassen. Het lijkt misschien vanzelfsprekend maar zeker als je vaak met paarden onderweg bent, kan de aandacht al eens verslappen. Dat zou niet mogen gebeuren. Je vervoert immers een paard dat op jou vertrouwt om veiling op zijn bestemming te raken”, gaat Gijbels verder.

Global Horse Travel is gevestigd in Lummen en is in orde met alle wettelijke bepalingen; Het transportbedrijf is vooral actief in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland en biedt onder andere transport voor verkoop, luchthaventransport en vervoer naar paardenklinieken aan. Meer informatie kan op de website, Instagram pagina of Facebookpagina van het bedrijf gevonden worden.