FEI erkent officieel de International Grooms Association: "Internationale grooms krijgen eindelijk een stem"

FEI erkent officieel de International Grooms Association: "Internationale grooms krijgen eindelijk een stem"

De FEI President Ingmar De Vos en Lucy Katan, oprichtster van de International Grooms Association™ (IGA), hebben de oprichting van de IGA bekrachtigd met de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MOU) tijdens het FEI Sports Forum op dinsdag. De IGA, een onafhankelijke beroepsvereniging zonder winstoogmerk, is opgericht om de vertegenwoordiging en de erkenning van grooms te verbeteren en hun arbeidsomstandigheden te verbeteren, met name tijdens hippische evenementen waar lange werkdagen de norm zijn. 


De IGA zal onder meer ondersteuning bieden in de vorm van richtsnoeren inzake arbeidsregels, antwoorden op vaak gestelde vragen over aanwerving, een toolkit voor grooms die freelance werken, en een vacaturebank. Een onderdeel over welzijn op de IGA-website, International Grooms Minds, zal ervoor zorgen dat grooms ook een sterk emotioneel ondersteuningssysteem hebben om hen bij te staan in hun dagelijkse werk. 

"De ondertekening van het MOU vandaag is het hoogtepunt van vele jaren van discussie en planning en markeert het begin van een nieuw tijdperk voor internationale grooms", zei FEI-voorzitter Ingmar De Vos. "Dit is een reis die in 2017 begon met de eerste vergadering van de FEI Grooms Working Group, en vorm begon te krijgen op het Sports Forum van vorig jaar, toen de gemeenschap haar volledige steun gaf aan de oprichting van de IGA. Wat we vandaag zien is het resultaat van veel hard werk en doorzettingsvermogen en ik wil graag van deze gelegenheid gebruik maken om de leden van de FEI Grooms Working Group en Lucy Katan te bedanken voor haar visie en leiderschap bij het creëren van deze belangrijke organisatie", legt De Vos uit. "De IGA heeft de basis gelegd voor de groomsgemeenschap om te groeien, zich te ontwikkelen en een sterke stem te hebben in de langetermijnontwikkeling van de paardensport en ik reken op grooms, maar ook op nationale federaties, atleten, organisatoren, officials en eigenaren om dit tot een succes te maken."

"Dit is het moment waarop de internationale grooms eindelijk een stem krijgen binnen de FEI en op wedstrijden," zei Lucy Katan, zelf een voormalig internationaal groom. "Het doel is dat de IGA de stem wordt van de internationale grooms, en tegelijkertijd al het werk erkent dat er in gaat zitten om de paardenatleten van onze sport gelukkig, gezond en op hun best presterend te houden", klinkt het bij Katan. "We willen dat de organisatiecomités zich inzetten om de arbeidsomstandigheden te verbeteren, maar we hopen ook dat grooms feedback zullen geven over hun werkervaringen via een 'Grooms Report', zodat er verbeteringen kunnen worden aangebracht in hun arbeidsomstandigheden tijdens evenementen. Dit is een echte kans voor grooms om constructief en collaboratief gehoord te worden en een belangrijke rol te spelen in hun beroep en deze industrie."

Wettelijk kader voorzien

“Onze industrie is heel niche, maar elke stal zou moeten operationeel zijn als een goed draaiend bedrijf. Een goed en degelijk personeelsbeleid is daarbij steeds van belang! Bij een rondvraag blijkt dat het grootste struikelblok zonder meer de  werkdruk is tijdens internationale wedstrijden. Er wordt tijdens deze concoursen heel wat flexibiliteit gevraagd van de groom. “Er moet een goede balansoefening gemaakt worden tussen de noden van de organisator en deze van de grooms. Een wedstrijd moet steeds een goed programma voorstellen. Op sommige locaties is dat al eenvoudiger dan op andere. Maar het doel moet steeds zijn te voorkomen dat grooms reeds van 5 uur in de ochtend tot middernacht actief zijn. Deze werkuren zijn voor niemand plezant en dus voor de grooms ook niet.” klinkt het bij IGA (Internationale Grooms Association, red.). "Algemeen moet er het besef zijn dat zowel paarden, ruiters als grooms zorgen voor het entertainment van het publiek. Het is dus belangrijk de belangrijkste actoren van onze sport goed te verwennen.

De Groom is een onderdeel van onze industrie

"De carrière van een groom moet worden gezien als een integraal onderdeel van het succes van elk paardensportteam en van de paardensport," zei Frank Kemperman, voorzitter van de Grooms Consultative Group, voormalig groom en voormalig FEI Executive Board lid. "Een internationale atleet is niets zonder een goed paard, maar een goed paard is niets zonder een uitzonderlijke groom. Het gaat erom een team te zijn. Atleet, paard en groom zijn de sleutel tot elkaars succes. We hopen dat de nationale federaties en hun atleten het woord zullen verspreiden en hun internationale grooms zullen aanmoedigen om lid te worden van de IGA."

Bron: FEI