EHS geeft een update over paardentransport in tijden van Corona

EHS geeft een update over paardentransport in tijden van Corona

De regels over het transporteren van paarden in Coronatijden lijken niet voor iedereen even duidelijk te zijn. EHS schept dan ook graag duidelijkheid in deze moeilijke tijden. 

WEGTRANSPORT

Het transport van paarden voor recreatieve doeleinden wordt niet toegestaan; alle (sportieve) evenementen met paarden zijn immers afgelast gedurende deze crisis periode.

Beroepsgoederenvervoer is echter wel toegestaan (commerciëel transport), ook voor paarden en dit in de meeste Europese landen (behalve Frankrijk, Italië en Spanje). U dient echter wel in het bezit te zijn van de nodige attesten en vergunningen hiervoor zodat u het beroepsmatig karakter kan bewijzen.

Weet echter dat aan een aantal grenzen lange wachttijden zijn ontstaan door de grondige controles.  De situatie verandert voortdurend.     

Wegtransport om dringende medische redenen (naar dierenkliniek) kan ook nog.

LUCHTTRANSPORT

Alhoewel de meeste landen géén verbod hebben opgelegd voor het transport van paarden, is het in de praktijk een moeilijke kwestie.  Er zijn immers een aantal luchtvaartmaatschappijen die (gedeeltelijke) beperkingen opleggen voor het vervoer van dieren. Het grootste probleem stelt zich echter bij de begeleiders van de paarden (de grooms of flight attendants).  Vermits wereldwijde strenge beperkingen van kracht werden voor reizigers is het niet evident om deze mensen hetzij naar een bepaalde bestemming te krijgen… hetzij ze binnen redelijke termijn (en zonder bijkomende quarantaine maatregelen) terug naar hun land van oorsprong te krijgen.

Bron: Belgian Horse Trading