Duitse Rijvereniging heft vaccinatieplicht tegen EHV-1 virus op

Duitse Rijvereniging heft vaccinatieplicht tegen EHV-1 virus op

De vaccinatieplicht tegen herpes voor wedstrijdpaarden wordt opgeheven. Sinds 2023 moesten alle paarden die aan een wedstrijd deelnamen gevaccineerd zijn tegen EHV-1. De Deutsche Reiterliche Vereinigung (FN) had de leden van de sportadviesraad nogmaals om een opiniepeiling en een nieuwe stemming gevraagd. Met als resultaat dat de vaccinatie nog steeds wordt aanbevolen, maar de vaccinatieplicht wordt opgeheven vanaf 15 april 2024. 76 procent stemde tegen de herpes vaccinatieplicht.

"Toen we de vaccinatieplicht invoerden, gingen we ervan uit dat de Wereldruitersportbond en andere landen zouden volgen. Dat is echter niet het geval. Ook de Wereldruitersportbond blijft afzien van een vaccinatieplicht. Tegelijkertijd merken de regionale verenigingen een voortdurende weerstand in het lidmaatschap tegen de vaccinatieplicht. Met onze nieuwe stemming reageren we ook op actuele ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld de hoge inflatie van de afgelopen jaren of de nieuwe tarieven voor dierenartsen", legt FN-secretaris-generaal Soenke Lauterbach uit.

Volgens de Permanente Vaccinatiecommissie Diergeneeskunde behoort vaccinatie tegen herpes tot de "kerncomponenten". "Daarom blijft de aanbeveling voor vaccinatie ook duidelijk bestaan", bevestigt Soenke Lauterbach. "Alleen de beslissing daarover blijft nu weer volledig de eigen verantwoordelijkheid van elke paardeneigenaar."

Toen de sportadviesraad in de zomer van 2021 besloot tot een vaccinatieplicht, waren de omstandigheden nog heel anders. In 2021 was er een massale uitbraak van de neurologische vorm van EHV-1 op een internationale wedstrijd in Spanje. Als gevolg daarvan werd de internationale wedstrijdsport in Europa en ook de nationale wedstrijdsport in Duitsland enkele weken stilgelegd. De gevolgen van de wedstrijdsportstop waren enorm. In verband met de uitbraak moesten 19 sterfgevallen bij paarden worden gemeld. Al enkele jaren werd binnen de vereniging gediscussieerd over een verplichte herpesvaccinatie. Elk jaar zijn er herpesuitbraken die voor getroffen paarden in geval van de neurologische vorm vaak fataal eindigen. Bovendien had de FN tijdens de uitbraak in het voorjaar van 2021 veel berichten van leden ontvangen waarin werd opgeroepen tot de invoering van een verplichte herpesvaccinatie. Om deze redenen had de sportadviesraad zich beziggehouden met de invoering van een verplichte herpesvaccinatie en uiteindelijk van de vaccinatieaanbeveling een verplichting gemaakt vanaf 2023. Met zijn beslissing volgde de sportadviesraad destijds de aanbevelingen van de Permanente Vaccinatiecommissie Diergeneeskunde.Bron: fn-press/evb