5 tips van een mental coach om zelfvertrouwen te boosten op wedstrijd

5 tips van een mental coach om zelfvertrouwen te boosten op wedstrijd

Helaas worden we niet altijd wakker of gaan we niet altijd naar een wedstruhd met het gevoel dat we er helemaal klaar voor zijn en alle concurrentie naar huis zullen rijden. Met andere woorden, we zijn niet altijd in de juiste stemming voor een wedstrijd - ready to rock and roll. In plaats van afhankelijk te zijn van de omstandigheden, moet je ervoor zorgen dat je je geest voor elke les voorbereidt met een routine die goed voor je werkt. Annette Paterakis is een hippische mental coach en geeft de vijf belangrijkste tips om je mentaal voor te bereiden op een wedstrijd. 


1. Piektoestand

De eerste stap is om jezelf af te vragen hoe je je nu voelt. Voel je je een beetje gespannen, of mis je de nodige focus? Het is belangrijk om te weten wat je nodig hebt om in 'peak state' te komen.

2. Vertragen of versnellen

Afhankelijk van je antwoord - of je te nerveus bent, je goed voelt of te ontspannen bent - wil je jezelf in je piektoestand brengen. Als je je te nerveus voelt, breng dan je fysieke toestand naar beneden door diep en langzaam in je onderbuik te ademen. Of zoek een andere manier om je spieren echt te ontspannen. Wanneer je te ontspannen bent, doe dan het tegenovergestelde en wek je lichaam op. Er zijn veel manieren om dit te doen, maar een paar opties zijn: doe ter plekke 20 jumping jacks of ga voor een snel sprintje rond de stal. 

3. Visualiseer 

Nu je lichaam in de juiste staat is, maak je je geest klaar door precies te visualiseren hoe je wilt rijden. Hoe gedetailleerder je beeld, en hoe meer zintuigen je gebruikt, hoe waarschijnlijker het is dat je de juiste neuronen in je hersenen verbindt. Door gedetailleerde visualisatie bereid je je geest en lichaam voor en raak je gefocust op precies wat je wilt bereiken (en maak je je dus minder zorgen over wat er mis kan gaan).

4. Boost je zelfvertrouwen

Een geweldige manier om je zelfvertrouwen op te krikken is om je hersenen te herinneren aan alle keren dat je zo goed reed op wedstrijd. Vooral als je vaak gefocust bent op wat er niet goed ging, of je fouten, wordt het makkelijk om de verbeteringen te vergeten. Een goede manier om dit te doen is om in gedachten terug te gaan naar je "Beste Ronde Ooit". Die prachtige ronde die je reed toen alles gewoon op zijn plaats viel en op een natuurlijke en moeiteloze manier leek te gaan. Zorg ervoor dat je die positieve emoties weer in je lichaam kunt voelen. Als alternatief kun je een video bekijken van goede rondes met specifieke paarden of op specifieke shows waar je je op wilt voorbereiden. 

5. Klaar voor de start

Tot slot maak je klaar voor je ronde door je favoriete muziek met een goede beat op te zetten of, als je nog steeds een beetje nerveus bent, wat ontspannende lounge deuntjes die je gefocust en in je 'zone' krijgen. Terwijl je naar je muziek luistert, kun je je lichaamshouding gebruiken om een extra boost van zelfvertrouwen te creëren. Dus open je borst en gooi je armen in de lucht alsof je de proef al gewonnen hebt en herinner jezelf aan je doel of favoriete quote om je klaar te stomen voor de start! 

Succes! 💪🏻 

Bron: NL 

Foto: Photo by Philippe Oursel on Unsplash