De zes types pony's die elke ruiter gereden heeft in zijn carrière

De zes types pony's die elke ruiter gereden heeft in zijn carrière


Ah, pony's. Bedrieglijk schattig en waarschijnlijk door en door slecht, zijn zij degenen waarop de meeste kinderen leerden rijden, onze kleine benen nutteloos zwaaiend en lichamen hobbelend in een uit het ritme gerukte poging om hun korte passen te evenaren. Met hen leerden we de grondbeginselen van stoppen, gaan en sturen, vaak uit pure noodzaak.  Er zijn misschien een paar pony's met een hart van goud, maar wat veel vaker voorkomt - althans in mijn ervaring - zijn pony's die hun kleine ruitertjes door alle beproevingen heen loodsen, terwijl hun instructeurs aanmoedigingen roepen als: "Het is een goede oefenin!" en "Wow, je leert zoveel vandaag!" Hier zijn de 6 soorten pony's die elke ruiter wel eens tegenkomt in zijn carrière.

1. Degene die draait (en stopt) op een dubbeltje. 

Deze pony is nog geen meter groot en zou toch niet misstaan in een Grand Prix Freestyle. Je denkt dat je met de grootste elegantie over een hindernis galoppeert, maar plots is je pony net de bocht om en moet je lichaam alleen verder over die sprong. Maar hé, als ze je er vaak genoeg vanaf gooien, krijg je echt een vaste zit! 

2. De pony die je niet laat opstijgen. 

Deze pony laat zich uitstekend verzorgen, opzadelen en uit de stal wegbrengen. Waarschijnlijk staan ze zelfs volgzaam bij het opstijgblok terwijl jij die tree opklimt. Ze wachten tot het moment dat je je been optilt of in de stijgbeugel steekt om plotseling op te steigeren, aan te vallen en/of opzij te springen. Met wapperende teugels en stijgbeugels rennen ze naar de stal terwijl zijn ruiter ietwat verdwaasd achterblijft Deze pony zal je leren om snel op te stappen.

3. De pony die niet wil stoppen met eten. 

Deze pony zal voor altijd in je geheugen gegrift staan. Op de een of andere manier zijn ze nog erger dan de pony's die proberen te steigeren, te bokken, weg te rennen of je omver te rijden. Deze pony heeft de kracht om zelfs een bekwame jonge ruiter tot tranen toe te roeren als ze vechten tegen een nek van pure spieren die zich uitstrekt om gras te pakken en dan weigert om vooruit te gaan. En/of terug naar de stal gaat bij het eerste geluid van de voerkar. Dit paard zal je maar één ding leren: nederigheid.

4. Degene die geenmanieren heeft. 

We hebben het allemaal meegemaakt. Herinner je je dat paard dat zijn hoofd net hoog genoeg optilde om buiten je bereik te zijn? Of de pony die je door de schuur sleepte terwijl je je vastklampte aan het uiteinde van een touw, je hakken nutteloos in de grond gravend?  Toen leerde je vooral slim te zijn, door ze te krijgen waar je heen wilt (of, je weet wel, omkoping).

5. De pony met het hart van goud

Ah, zegen ze: de pony met het hart van goud. Ze laten je je gezicht in hun manen begraven voor knuffels en lopen nooit weg als je het touw laat vallen, ook al zou dat best gekund hebben. De pony die zo lief was om zijn voeten voor je op te tillen en die nooit klaagde over je zak-van-aardappelen-zitting toen je leerde om een drafje te nemen en een galopje te zitten. Deze pony leerde je dat engelen echt zijn.

6. Liefde tegen wil en dank

Objectief gezien is deze pony geen ster. Hij kan een klompvoet hebben, vreemde knobbels, of rare littekens op een achterbeen van een oude blessure aan het spronggewricht. In de stal wordt hij beschouwd als een afdankertje, ook al is hij leuk. Hun carrière zit vast bij het beginnerspaard omdat ze niet kunnen springen of galopperen... maar ze zijn lief, gewillig, en je allerbeste vriend. Ze horen al je geheimen en snuffelen rustig appelschijfjes uit je handen. In jouw ogen zijn ze het beste en meest getalenteerde paard ter wereld. Elke opoffering van je tijd, geld en persoonlijke geestelijke gezondheid lijkt het waard als je op ze rijdt. Dit is de pony die ervoor zorgt dat je voor altijd verliefd wordt op paarden.


Bron: Horse Network