De sterkte van het Belgische team ... "Een brede kern en goede teamspirit"

De sterkte van het Belgische team ... "Een brede kern en goede teamspirit"

Tijdens de veertiende aflevering van Jump-Off werd een groot deel van de aflevering gewijd aan de fantastische prestatie van het Belgische team tijdens de Nations Cup finale in Barcelona, en daarmee ook het binnenhalen van het langverwachte Olympische ticket voor Parijs 2024. Teamleden Olivier Philippaerts, Koen Vereecke en Gilles Thomas spraken met nieuwe analisten Marc Van Dijck en Patrick Spits over wat nu net maakt dat België zo sterk uit de hoek kon komen in deze landenwedstrijd. 

"Van vieren is niet veel in huis gekomen" liet Vereecke ons weten wanneer hij sprak over de geweldige gouden medaille die het Belgische team wist te veroveren in Barcelona. Toch is het een prestatie om U tegen te zeggen, want met een team dat enkele keren werd gewijzigd was deze sterke prestatie alles behalve vanzelfsprekend. 

Het was voor iedereen belangrijk dat België deze finale won, zodat het ticket voor Parijs 2024 kon worden binnen gehaald. Dit maakte dat er toch een grote verantwoordelijkheid bij de afgevaardigde Belgische springduivels werd gelegd. Alles behalve vanzelfsprekend als je bekijkt hoe er naar aanleiding van het concours, en tijdens de wedstrijd zelf nog in het team geschoven is geweest. Met Gilles Thomas die de plaats van Nicola Philippaerts innam, en Thomas die besloot een ander (minder ervaren) paard mee te nemen dan diegene waarmee hij vooraan in de GP van Calgary wist te eindigen, kon het team bij aanvang van de Nations Cup alleen maar gissen naar de afloop. Ook Olivier Philippaerts kende wat tegenslag na dag één, waarna Gregory Wathelet in zijn plaats aan de start kwam van de finale. 

Het prachtige resultaat zegt dan ook veel over de sterkte en klasse van de Belgische ploeg. "Ik denk dat de Belgische ruiters algemeen mentaal redelijk sterk zijn", wist Koen te vertellen. Daarnaast is België ook één van de koplopers op gebied van teamspirit, beaamden zijn teamgenoten. Zo ook Oliver Philippaerts, die tijdens de finale zijn team bijstond met raad en daad. Niet meer dan normaal, vindt deze vaste waarde. "Als je als ruiter niet achter de ploeg staat, dan kan je beter thuis blijven. Iedereen moet 200% achter de ploeg staan, en ikzelf probeer dat dan ook altijd te doen, zelfs als ik niet kan rijden."

Dat schuiven binnen de ploeg is niet voor alle landen even evident. "De dag van vandaag hebben we vooral heel veel geluk dat de kern zo breed is", vertelt Philippaerts. "Als je dat vergelijkt met andere landen, dan waren er vele die niet met hun sterkste teams aan de start zijn gekomen, net omdat zij maar een paar toppers hebben ... Wij hebben zo een brede kern van ruiters EN paarden, dat zoiets wel mogelijk is." 

Deze brede kern aan goede ruiters en paarden op hoog niveau heeft verschillende voordelen. Ontdek welke door het kijken van aflevering 14 van Jump-Off!