Daniel Coyle: "Ik wilde echt revanche op Willem Greve... haha!"

Daniel Coyle: "Ik wilde echt revanche op Willem Greve... haha!"

Daniel Coyle heeft zich laten opvallen met Legacy. Na zijn Wereldbeker winst in Leipzig ging de Ier op herhaling in Amsterdam. "We zijn opgegroeid met de mentaliteit dat we moeten rijden om te winnen. Mijn broer won vroeger meer, daarom stond ik wel wat in de schaduw. Het leek vaak alsof ik nooit rap genoeg was. Dan train je daar automatisch op!"

Coyle reflecteerde waar al dit recente succes vandaan komt." Toewijding en vastberadenheid hebben van jongs af aan een belangrijke rol gespeeld. In elke sport moet je je er gewoon instorten en doorgaan, anders raak je achter en geef je op. Gelukkig ging het voor mij uiteindelijk de goede kant op!", zei hij.

En wat betreft zijn vermogen om onder druk te presteren in een barrage?

"Ik denk dat het teruggaat naar het rijden op die pony's thuis in Ierland, waar het erg competitief is. Ik reed met mijn broers en iedereen, zelfs mensen zoals Richard Howley die nu ook een paar wereldbekers heeft gewonnen. We zijn allemaal opgegroeid op pony's en ik was altijd die jongens aan het achtervolgen. Maar het is goed om nu te zien dat ik wraak kan nemen, en ik denk dat ik ook geweldige paarden in mijn carrière heb gehad in de kleinere divisies die me hebben geleerd hoe je barrage moet rijden. Uiteindelijk, als competitief zijn in een barrage alles is wat ik aan Legacy kan teruggeven, ben ik daar blij genoeg mee!", zei hij.

De overwinning van vandaag was ook bijzonder bevredigend omdat Greve de Ier versloeg in de Grand Prix in Rotterdam. "Willem is altijd erg snel en ik wilde niet weer door hem verslagen worden!"

Hij was echter niet zeker van het resultaat tot het einde. "Ik ging nog steeds door de finish en keek naar de klok, hopend dat ik snel genoeg was. Ik wist niet of ik langzaam of snel was of wat het verschil was, maar hoe dan ook, ik stond aan de goede kant ervan en het is veel beter om met drie seconden te winnen dan met drie honderdste!", merkte de Ier op.

Gevoeligheid

Voor Coyle is deze hele ervaring met Legacy, die door haar eigenaar Ariel Grange van Lothlorien Farms in Toronto, Canada, "Dolly" wordt genoemd. Toen hij Ierland verliet om te rijden voor zijn landgenoot Conor Swail en voor de moeder van Ariel, de inmiddels overleden Susan Grange, begin 2016, kon hij nooit hebben geweten hoe zijn carrière zou verlopen.

"Voordat Sue stierf (in oktober 2017) had Ariel slechts een paar jongere paarden en was ze niet zo betrokken, dus ik wist niet of ze zou opstaan en doen wat ze heeft gedaan", legde Coyle vanavond uit. Legacy is vernoemd naar de herinnering aan Susan, en terwijl de samenwerking van de Ier met Ariel steeds sterker is geworden, is zijn relatie met het merrie ook iets heel bijzonders geworden tijdens hun zeven jaar samen. Hoewel het niet altijd even soepel is verlopen.

"Jarenlang zaten we niet echt op dezelfde golflengte. Ze sprong het ene hek heel hoog en het volgende hek dat ik haar vroeg te springen, zoals een plank of iets delicaats, zou ze omver gooien en ik zou erg in de war zijn waarom. Maar ik heb nu het gevoel dat we heel erg op dezelfde pagina zitten, we begrijpen elkaar echt", legde hij uit.

Resultaten hebben dat zonder twijfel bewezen, en de Ierse ruiter, wiens World Cup-punten worden opgebouwd op de North American League-tabel, heeft nu de leiding genomen met een grote voorsprong op de Longines 2024 Finale in Riyadh (KSA) in april.

Gevraagd naar zijn plannen voor Legacy, zei hij vanavond: "ze gaat nu terug naar Ariel's nieuwe boerderij in Orlando, Florida (VS) en ze zal een paar weken vrij krijgen en dan waarschijnlijk de 5* Nations Cup in Ocala wordt haar volgende grote evenement.

"We hebben een enorm jaar voor de boeg met de World Cup-finale en de Olympische Spelen, en we zullen zeker naar beide kijken met haar, maar we moeten er een gesprek over hebben. Het belangrijkste is om haar naar de Olympische Spelen te krijgen zoals ze nu is en proberen een medaille te winnen! Ze is in de bloei van haar leven, ze is beter geworden, ze is ouder geworden, en misschien ben ik dat ook wel, dus ik ben blij!", zei Coyle.


bron: FEI