Boze buurtbewoners vatten jongeren met vuurwerk: “Onverantwoord gedrag vlak naast paardenweiden”

Boze buurtbewoners vatten jongeren met vuurwerk: “Onverantwoord gedrag vlak naast paardenweiden”


Enkele buurtbewoners uit Nieuwkerken hebben vrijdagavond drie jongeren bij de kraag kunnen vatten die de omgeving op stelten hadden gezet met vuurwerkpijlen. Ze deden dit vlak naast de manege La Rosteehoeve waar 90 paarden verblijven. Zaakvoerster Jeannette Coolen hoopt dat de daders hun lesje geleerd hebben. “Want het is niet de eerste keer. Onze paarden zijn al meerdere malen op hol geslagen.”


De feiten deden zich vrijdagavond voor rond 20 uur in de omgeving van de La Rosteehoeve in de Kolkstraat in Nieuwkerken. “Op dat moment waren er in de manege nog verschillende mensen aanwezig”, vertelt zaakvoerster Jeannette Coolen. “Iedereen is meteen in actie geschoten om de daders te vatten. Ze schoten immers niet alleen vuurwerk in de lucht maar ook in de richting van de paarden. Het is een fenomeen dat ze al een tijdje voordoet. Onverantwoord want we zitten hier zelf met 90 paarden en in de omliggende weilanden staan er nog tientallen dieren. Ze kunnen zich lelijk verwonden als ze op hol slagen en door een afsluiting lopen. Drachtige merries kunnen ook een miskraam krijgen uit schrik.”

Met vereende krachten

Onder meer Hans Van Landeghem schoot ter hulp om de jongeren te omsingelen. “Intussen waren ook andere buurtbewoners ter plaatse gekomen. Recent was er immers vandalisme in de Kabouterwegel. Daar werden heel wat kabouters vernield. Sindsdien houden buren ook daar een oogje in het zeil. Het was vrijdagavond een knap staaltje burgerzin. In een mum van tijd stonden hier een twintigtal buren en met vereende krachten hebben we de daders kunnen insluiten. Eén van ons hield de wacht bij de fietsen die ze aan de sporthal hadden achtergelaten. De drie jongeren waren tussen de 15 en 16 jaar en hebben we een stevige bolwassing gegeven alvorens ze aan de politie over te dragen. Ze hebben trouwens nog een grote mond durven opzetten.”

Verveling bij jongeren

Jeannette toont begrip dat jongeren in coronatijden erg verveeld en gefrustreerd zijn. “Maar dat men dit dan op een andere manier kanaliseert. Zo’n onverantwoord gedrag valt echt niet goed te praten. Voor de dieren is het erg traumatisch als er vlakbij vuurwerk wordt afgeschoten. Het gaat trouwens niet alleen om vuurwerkbommetjes. Vorige week nog werd de elektriciteit afgekoppeld van de omheining. Het is geen onschuldig kattenkwaad meer want als dieren op hol slagen, kunnen de gevolgen groot zijn.”


Bron: HLN