Andreas Helgstrand onder vuur. "Hij verkocht paarden duurder dan hij mede-eigenaren liet weten..."

Andreas Helgstrand onder vuur. "Hij verkocht paarden duurder dan hij mede-eigenaren liet weten..."

In de Deense media, Nordjyske wordt Andreas Helgstrand beschuldigen verschillende mede-investeerders de Dressuusmagnaat van fraude en 'malpractices'. In het kort wordt Helgstrand ervan beschuldigd zijn mede-investeerders zonder medeweten uitgekocht te hebben en de paarden duurder te verkopen dan officieel gecommuniceerd.

Helgstrand is in de laatste jaren uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf, als marktleider in de aan-en verkoop van dressuurpaarden. CEO Andreas Helgstrand ligt nu onder vuur omdat verschillende mede-eigenaren van paarden hem beschuldigen. "Hij verkocht paarden zonder medeweten van de mede-eigenaren. In verschillende gevallen beschuldigen de partners hem van verkopen tegen veel hogere prijzen dan officieel meegedeeld."

In een reactie ontkent Helgstrand alvast de beschuldigingen. "We krijgen continue kritiek. Onze sport en economie gaat gepaard met heel wat emoties. Wat ik ook doe zal ik altijd onder vuur blijven liggen..."

Beschuldigen van achterhouden informatie

Verder beschuldigen de mede-eigenaren Helgstrand van het achterhouden van informatie. "We krijgen geen inzage in de verkoop informatie." klinkt het. Concreet hadden de mede-eigenaren geen inzicht in de actuele verkoopprijs nog in de informatie wie de actuele koper is/was.

Helgstrand zelf bevestigd deze werkwijze. "Ik ben ervan overtuigd dat wij de paarden kunnen verkopen aan de hoogste prijs. Als je in dat geval met ons wil zaken doen, dan respecteer je ook onze discrete handelswijze."

Paarden verkocht zonder contract

In een concreet voorbeeld  wordt de verkoop aangehaald van een paard dat Helgstrand tezamen bezat met Simon Lorenzen en Louise Lynge. Het gezamenlijke paard zou in het najaar van 2021 verkocht zijn voor 200.000 euro. Echter verklaarde Eva Möller, die aan het hoofd staat van de Duitse tak van Helgstrand Dressage, dat de verkoopprijs van het paard 350.000 euro was. De voormalige mede-eigenaren voelen zich bedrogen.

In een reactie verklaart Helgstrand dat Eva Möller de catalogusprijs van het paard neerpende, in plaats van de actuele verkoopprijs. Simon Lorenzen en Louise Lynge zijn in ieder geval niet akkoord met deze verklaring en voelen zich bedrogen. "Het feit dat er geen contract is om de informatie te ontkrachten, noch bevestigen, staaft ons vermoeden," luidt het.

Lees volledig artikel bij Nordjyske