Paardensport voorgedragen door IOC voor Olympische Spelen 2028 Los Angeles

Paardensport voorgedragen door IOC voor Olympische Spelen 2028 Los Angeles

De FEI heeft bekendgemaakt dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de paardensport wederom zal voorstellen voor opname in het Olympisch programma voor de Spelen van Los Angeles 2028. Definitieve goedkeuring zal plaatsvinden tijdens de IOC-sessie in februari 2022. "Ik ben ervan overtuigd dat paardensport, een viering van de unieke band tussen paard en ruiter, zijn plaats heeft in het programma van de Olympische Spelen van Los Angeles 2028", aldus FEI-voorzitter Ingmar De Vos. 

Tijdens de vergadering van de Uitvoerende Raad van het IOC werd er een overeenstemming bereikt over de initiële lijst van achtentwintig sporten die zullen worden aanbevolen voor het LA28 Initial Sports Programme, waaronder de paardensport. Die lijst moet nu definitief worden goedgekeurd tijdens de IOC-bijeenkomst in februari 2022. De besprekingen spitsten zich ook toe op het vaststellen van het proces voor het afronden van de disciplines in elke sport, waarbij atleten, nationale Olympische Comités (NOC's), internationale federaties (IF's) en het Organisatiecomité voor de Olympische Spelen (OCOG) vroegtijdig zekerheid wordt geboden.

Universaliteit

"Ik ben ervan overtuigd dat paardensport, een viering van de unieke band tussen paard en ruiter, zijn plaats heeft in het programma van de Olympische Spelen van Los Angeles 2028", aldus FEI-voorzitter Ingmar De Vos. "De recente bekrachtiging van het IOC na het succes van de Spelen van Tokio 2020 weerspiegelde de positieve veranderingen die de FEI heeft doorgevoerd en benadrukte onze bereidheid om onze sport aan te passen en te moderniseren. We dan ook meer verschillende vlaggen aanwezig op de Spelen. Universaliteit was een van de belangrijkste eisen in de Agenda van 2020, naast de sport begrijpelijker en spannender maken voor een breder publiek - criteria die ook in de toekomst van fundamenteel belang blijven", ging De Vos verder.

Stijgende populariteit 

Het IOC publiceerde deze week ook cijfers waaruit bleek dat de Spelen van Tokio 2020 wereldwijd een publiek van meer dan drie miljard mensen heeft bereikt via lineaire tv en digitale platforms. Deze aanzienlijke en snelle groei in de verandering van het digitale landschap, betekende dat meer fans in staat waren om de Spelen te ervaren, met een grotere toegankelijkheid tot meer inhoud dan ooit tevoren.

"De collectieve toekomst van de paardensport hangt af van onze positie in de Olympische beweging", vervolgde FEI-voorzitter Ingmar De Vos. "We moeten de wereldwijde zichtbaarheid van onze sport in de media en digitale platforms garanderen en relevante inhoud blijven tonen en nieuwe fans blijven verwelkomen. We hebben deze kans elke vier jaar en het consolideren van de paardensport in de Olympische Beweging is van cruciaal belang voor de FEI en voor onze gemeenschap. Een ander belangrijk aandachtspunt voor de FEI is de ontwikkeling van de jeugd. De jeugd betrokken houden bij de paardensport en nieuwe generaties inspireren om van de Olympische Spelen hun doel te maken. We hebben robuuste ontwikkelingsprogramma's over de hele wereld die gericht zijn op de volgende generatie atleten, maar ook op fans en professionals uit de sector, omdat paardensport een manier van leven is die veel facetten kent en zeer divers is. Hoe we met jongere generaties omgaan, is van vitaal belang in onze weg naar de toekomst". 

Spelen in Los Angeles

Toen het IOC in 2017 tijdens de IOC-zitting in Lima (PER) de Olympische Spelen van 2028 aan Los Angeles toewees, verwelkomde de FEI-voorzitter deze geweldige kans dat deze kandidaat-stad de Spelen op een kosteneffectieve manier zou kunnen leveren. De Verenigde Staten hebben een lange en succesvolle hippische traditie en hebben zich ontwikkeld als een land met aanhoudende hippische uitmuntendheid op een internationaal podium. De hippische locatie in Los Angeles zal de prachtige sportieve achtergrond van de Santa Monica Mountains hebben en zal een fantastische gelegenheid bieden om onze sport onder de aandacht te brengen.

Bron: persbericht FEI