Michael Jung: "Echt jammer dat zoiets gebeurt op de Olympische Spelen"

Michael Jung: "Echt jammer dat zoiets gebeurt op de Olympische Spelen"

Michael Jung kreeg afgelopen nacht tijdens de cross 11 strafpunten achter zijn naam. Hierdoor kon de huidige Olympisch kampioen wellicht een kruis maken over zijn Olympische droom en zakte hij weg naar de tiende plaats in het klassement. Toch was er nog even hoop: hij analyseerde de videobeelden van de fout en besloot op basis van die videobeelden protest aan te tekenen. Dat protest werd nu verworpen. 

Dat beetje geluk ontbrak, zei bondscoach Hans Melzer direct na de rit. Het kan nauwelijks nauwkeuriger worden gezegd. Normaal gesproken is het zogenaamde MIM-systeem er om ernstige valpartijen te voorkomen door in werking te treden wanneer een paard de hindernis met sterke druk raakt. De balk of boomstam wordt naar beneden toe ontgrendeld, zodat hij niet vast kan komen te zitten. In dit geval was het een kleine stoot die de veiligheidspin deed loskomen. Dit voegde nog eens elf strafpunten toe aan Michael Jung's score. Het resultaat is dat de ruiter die na de dressuur aan de leiding stond, nu op de tiende plaats staat en nauwelijks kans maakt op een medaille.

Dat het Duitse team een protest indiende is begrijpelijk. "Ik heb een video die ik niet mag laten zien, waarop een goede sprong over deze bocht te zien is en drie galopsprongen later hoorde ik de knal en zag ik de paal vallen. Ik kan het niet begrijpen," schreef Michael Jung op zijn Instagram-account. En even later: "Jammer genoeg werd het protest niet aanvaard. Ik hou de elf minpunten." Zoals het Duits Olympisch Hippisch Comité (DOKR) bekendmaakte, had de Ground Jury het ingediende protest afgewezen omdat het aantoonbaar was dat de clips van het MiM-systeem waren veranderd na de Nieuw-Zeelander Tim Price. Michael Jung en Chipmunk waren dus over de hindernis gesprongen met nieuwe, correct geplaatste clips. Het Duitse eventingteam wil niet voor het tribunaal van de Wereldruiterspelenbond (FEI) verschijnen, omdat de vooruitzichten op succes gering zijn. "Het MIM-systeem is zinvol om valpartijen te voorkomen", benadrukte Michael Jung op zijn Instagram-account, maar "Chip heeft een goede sprong gemaakt en heeft dat niet verdiend. Het is echt moeilijk dat zoiets gebeurt op de Olympische Spelen".