Het wordt een kwestie van doen of spreekwoordelijk sterven: de uitdagende nieuwe Olympische eventing dressuurproef

Het wordt een kwestie van doen of spreekwoordelijk sterven: de uitdagende nieuwe Olympische eventing dressuurproef


De eventingruiters die aan de Olympische Spelen van Tokio deelnemen, zullen een nieuwe Olympische eventing dressuurproef rijden. De verkorte dressuurproef is ontworpen om de fase toeschouwervriendelijker te maken, met bewegingen die sneller opkomen. Dit betekent dat de proef intenser zal zijn voor zowel paard als ruiter. Met minder bewegingen en minder tijd om te reorganiseren tussen de bewegingen, zal het moeilijker zijn om topscores te halen en zijn er minder mogelijkheden om het talent en de training van het paard aan de jury te tonen. De proef omvat nog niet eerder in de eventingdressuur vertoonde bewegingen, waaronder de zigzaggalop (halve pas in galop in één richting, vliegende wisselslag, dan een halve pas in galop in de andere richting en een vliegende wisselslag) en stap naar contragalop.

Nieuwe Olympische eventing dressuurproef: het perspectief van een jurylid

Volgens internationaal topjurylid Stephen Clarke is de nieuwe Olympische eventing dressuurproef "erg moeilijk, met geen enkele speelruimte - het wordt een kwestie van doen of doodgaan".

"De galopsprong, die snel gevolgd wordt door twee vliegende wissels op een rechte lijn over de diagonaal, is bijzonder uitdagend en zal de mannen van de jongens scheiden," zegt Stephen. "Als combinaties in die beweging een fout maken, is het heel moeilijk voor ze om zich te herstellen.


Foto: Libby Law