Ambitieuze openingsceremonie Parijs 2024 met 160 boten op de Seine

Ambitieuze openingsceremonie Parijs 2024 met 160 boten op de Seine

De organisatoren van de Olympische Spelen van Parijs 2024 gaan groot uitpakken. Zo willen ze de grootste openingsceremonie in de geschiedenis van de zomerspelen realiseren. Het zal ook voor het eerst zijn dat de openingsshow (grotendeels) gratis toegankelijk zal zijn voor het grote publiek.


Volgens de plannen van de organisatie zullen de deelnemende atleten, verdeeld over meer dan 160 boten, langs de meest iconische bouwwerken van Parijs varen, waaronder het Louvre, de Notre Dame en de Eiffeltoren. Langs de rivier zullen ondertussen ook tientallen optredens plaatsvinden. Place du Trocadéro, vlak tegenover de Eiffeltoren vormt de afsluiter. Als extra primeur zal het merendeel van de openingsceremonie voor het eerst gratis zijn voor toeschouwers ter plaatse. 

Het wordt de meest “gedurfde en toegankelijke” openingsceremonie in de geschiedenis van de Spelen, zegt Tony Estanguet, voorzitter van het organisatiecomité van Parijs 2024, in The Guardian. “Het is niet de gemakkelijkste manier om de Spelen te organiseren, maar het is onze plicht om echt ambitieus te zijn,” zei hij. “Het wordt een unieke combinatie van een sportief en cultureel moment, waarbij de hele stad in een groot Olympisch stadion wordt omgetoverd.”

Het plan van de organisatoren maakt deel uit van een breder beleid om de Spelen een nieuwe dimensie te geven en ze voor een nieuw publiek toegankelijk te maken. Zo zal de paardensport aan het kasteel van Versaille gehouden worden. 

Bron: De Morgen 
Foto: Photo by Joe deSousa on Unsplash