"Vandaag lukte het allemaal", aldus de kersverse kampioen Nicola Philippaerts

"Vandaag lukte het allemaal", aldus de kersverse kampioen Nicola Philippaerts
Het volledige podium van het Belgisch kampioenschap gaf na de prijsuitreiking nog even kort een inzicht op hoe zij dit kampioenschap beleefd hebben en wat er in hen omging. 

Nicola Philippaerts is voor de tweede keer Belgisch Kampioen. Na in 2017 de titel te behalen in het zadel van H&M Chilli Willi (v. Cassal) rekende hij dit jaar op H&M Luna van 't Ruytershof Z (v. Levisto Z). 

In een kampioenschap waarin de kaarten telkens opnieuw werden geschud kon Philippaerts het hoofd koel houden, zo ook tijdens de parcoursverkenning voor de finale. "Ze hebben hele zware parcours gezet die zeker hoog genoeg gebouwd waren en met enkele goede combinaties erin verwerkt wat mooie topsport opgeleverd heeft."

"Ik heb een fantastisch paard dat deze week bovenmaats gesprongen heeft. Vorige week was nog haar debuut in een viersterren wedstrijd en daar heeft ze bevestigd wat ze kan. Het belangrijkste voor mij is de focus en om me te concentreren in de lijnen en de rest even te vergeten. Vandaag kwam alles samen en lukte het allemaal".

Natuurlijk behaal je zo'n grote overwinning niet alleen. Ook Nicola beseft dat een goed team en ondersteuning van cruciaal belang is. "Eerst en vooral wil ik mijn vader bedanken. Hij heeft dit paard voor mij gevonden en staat dag en nacht klaar voor mij. Maar ook de hele ploeg thuis verdient evenveel krediet. Ik moet het in de ring doen maar zij doen zoveel meer." 

"Hier zitten we dan weer"... lacht Thibeau Spits. "Ik ben zeer tevreden om opnieuw Vice-Kampioen te zijn. Het enige wat mij misschien wat frustreert is dat het een vermijdbare fout was (in de eerste ronde) maar voor mij heeft de beste gewonnen, daar was geen houden aan. Over de grote lijn ben ik voldaan met mijn week en de prestaties van mijn paard. Hij is echt gegroeid door de week heen en mijn paard hielp me mee."

Voor de 27-jarige ruiter was het zijn eerste keer ooit dat hij het podium weet te behalen op een kampioenschap. Met een mooie week achter de rug met onder andere de kwalificatie voor het BK na twee goeie eerste manches zat het gevoel alvast goed voor de finale voor Jordy Van Massenhove.

"De eerste twee dagen sprong mijn paard echt goed. Voor mij ligt de moeilijkheid soms in de korte lijnen door haar grote galop maar het gevoel zat goed. Het was nog maar de tweede keer dat ik deelnam aan het BK en dan durf je nog dromen. Ik ben zeer tevreden over mijn paard zeker na de twee uitstekende rondes in de finale en ben gelukkig om hier te mogen zitten (aan tafel met de top drie)".