Seppe Wouters en Kasper De Boeck: "Jumping Mechelen is een unieke ervaring ..."

Seppe Wouters en Kasper De Boeck: "Jumping Mechelen is een unieke ervaring ..."

Een nieuw jaar is ingezet en de eerste concoursen van 2023 zijn alvast achter de rug. Toch blikken we graag nog even terug naar de knallende afsluiter van het vorige jaar, Jumping Mechelen! Een bonte verzameling aan ruiters, zowel nationaal als internationaal en in verschillende takken van de sport, gaf er gedurende vijf dagen het allerbeste van zichzelf tijdens deze jubileum editie. Een beleving die voor iedereen toch net wat anders is, daarom spraken wij met enkele toppers voor de toekomst: jeugdruiters Seppe Wouters en Kasper De Boeck.

Als jeugd op Jumping Mechelen heeft dit unieke concours misschien niet helemaal dezelfde betekenis als voor de 'ouwe rakkers'. Wat betekent dit voor jullie, en is dit concours anders dan andere concours?

Seppe: "Mechelen is altijd heel speciaal. Het is maar één maal per jaar, en mama en papa hebben er ook ooit gereden, toen ze nog wat jonger waren (lacht). Ik heb ze al vaak horen vertellen over hoe het vroeger was, naar wie ze toen opkeken en wat ze ervan onthouden hebben. Dan is het toch wel spannend om er uiteindelijk ook zelf te mogen rijden. Het is een wedstrijd waar heel de familie naar uitkijkt en ze komen dan ook allemaal supporteren, dat maakt het heel fijn."

Kasper: "Ik kom al naar Mechelen sinds ik klein was, dus om hier nu te kunnen rijden op internationaal Junior level is natuurlijk super leuk. Dit concours is ook niet zomaar een indoorwedstrijd, maar echt een week waar we hard naar uitkijken."

Wat vinden jullie van de kans om op een concours als Jumping Mechelen te mogen rijden, waar ook de beste ruiters ter wereld aan de start komen?

Seppe: "Doordat het concours maar één keer in het jaar is, en je er dus ook niet kan gaan trainen, weet je vaak niet hoe je paard gaat reageren. Dat maakt het wel spannend, maar geeft ook extra focus om het dan zo goed mogelijk te doen. Je mag ook inrijden en losrijden terwijl al de grote ruiters aan het rijden zijn. Dan kijk je echt met grote ogen toe en probeer je zo veel mogelijk te leren en op te letten op de kleine details. Sommige aanpassingen kunnen soms het verschil maken voor je de piste binnen moet gaan."

Kasper: "Het is natuurlijk al speciaal om in zo'n indrukwekkende piste te mogen rijden, en om dat dan in de sporen van grote toppers te mogen doen maakt het alleen maar specialer. Ik denk dat het onder de Junior ruiters enorm wordt geapprecieerd dat Jumping Mechelen ook ons de kans geeft om hier te mogen rijden en ervaring op te doen."

Hebben jullie op een bepaalde manier toegewerkt naar Jumping Mechelen? Wat is jullie aanpak op het concours zelf?

Seppe: "Omdat ik de wedstrijden meedoe met jonge paarden probeer ik om ze dressuurmatig op hun gemak te stellen bij het inrijden zodat ze zo ontspannen mogelijk de piste kunnen binnengaan. Verder heb ik eigenlijk niet echt anders getraind dan anders."

Kasper: "Ik probeer voor elke wedstrijd steeds zo goed mogelijk voorbereid te zijn. De week voor Mechelen heb ik speciaal nog een internationale indoorwedstrijd in Lier gereden zodat mijn paarden in de wedstrijdstemming voor Mechelen kwamen."

Wat zijn jullie ambities nog, en waar zien jullie jezelf binnen enkele jaren staan?

Seppe: "Ik hoop de komende jaren nog veel bij te leren op gebied van scholing. Als je de controle ziet waarmee de grote ruiters hun barrage afleggen, dat is ongelofelijk. Dat motiveert ook om te blijven werken en zo dit hopelijk later ook te kunnen verwezenlijken. Het moet volgens mij echt een niet te evenaren gevoel zijn om het publiek mee te laten genieten tijdens je proef, om mensen sprakeloos te zien toekijken en om ze dan na de finish recht te zien springen vol blijdschap ..."

Kasper: "Ik denk dat iedere jonge ruiter ambities heeft. Zelf zou ik graag mijn juniors carrière (hier) in Mechelen de komende twee jaar nog mooi willen afsluiten. Daarna hoop ik dat ik een stapje hoger kan gaan naar het 2* of misschien wel 5* niveau. Deze ambities motiveren mij ook weer om in de Nekkerhal goed te presteren voor het thuispubliek."

Bron: Equnews