Nieuw Persoonlijk Record bezorgt Flore de Winne brons in debuut Wereldbeker Dressuur Freestyle van Mechelen

Nieuw Persoonlijk Record bezorgt Flore de Winne brons in debuut Wereldbeker Dressuur Freestyle van Mechelen

Eind juni werd Flore De Winne (29) met Flynn voor het eerst geselecteerd in het nationale team. Ze mocht mee naar Rotterdam en kwam er uit als beste Belg met 70,500% in de Grand Prix. Niet slecht voor een debutante in haar tweede Grand Prix seizoen. Ze maakte zelfs deel uit van het team dat een Olympische selectie afdwong op het EK. Voor de amazone was het haar eerste keer in Mechelen maar dat weerhield haar niet om meteen met de prijzen aan de haal te gaan in de Wereldbeker Dressuur Freestyle.

In een erg sterk deelnemersveld kon De Winne haar mannetje staan in het zadel van Flynn FRH (Tannenhof's Fahrenheit). Met de negenjarige hengst dook de Winne boven de grens van 80% en rondde haar debuut in de Nekkerhal af met een totaal van 80,330%. Die score bleek goed voor het brons! De overwinning ging wederom naar Charlotte Fry. De sterke Britse amazone won gisteren ook al met afstand de Grand Prix en zette de tendens met Everdale (Lord Leatherdale) genadeloos voort in deze Freestyle. Het duo stond op kop met 84,980% en werd unaniem op één geplaatst. Het zilver kwam om de nek van Marlies van Baalen en Habibi DVB (Blue Hors Don Schufro). Zij konden gisteren het brons al in de wacht slepen en behaalde deze tweede plaats met 81,160%. De meningen van de jury waren verdeeld maar het merendeel zette haar op twee.

Charlotte Defalque en Botticelli konden net niet boven de kaap van 80% geraken. Met de reeds zeventienjarige hengst van Vivaldi rondde Defalque af met 78,905% en een zesde plaats. 

Resultaten

Flore de Winne: "Tot voor enkele jaren had ik nooit gedacht dat ik in Mechelen de wereldbeker zou rijden."

(Lees verder onder de foto)

Ik had enkele jaren geleden de Lichte Tour willen rijden in Mechelen, corona besliste er anders over. Nu rijd ik mijn tweede jaar de Grote Tour, al vond ik vorig jaar dat de wereldbeker te vroeg kwam. Dit wordt dus mijn eerste optreden in Mechelen. Ik ga al jaren kijken, zelf rijden gaat ongetwijfeld een kippenvelmoment zijn. Ook omdat het heel indrukwekkend lijkt. Voor paard en ruiter. Je kom uit een donkere tunnel en dan barst de hel los, met veel licht en een enthousiast publiek dat achter u staat. Tot voor enkele jaren had ik nooit gedacht dat ik in Mechelen de wereldbeker zou rijden.

Alles is nieuw voor u en Flynn?

Begin december reden we onze eerste indoor Grand Prix, in de Peelbergen. De week voor Mechelen reed ik mijn eerste wereldbeker, in Londen.

Afgemeten op de resultaten, zijn jullie niet snel onder de indruk?

Wat ik nu meemaak vind ik vooral indrukwekkend. En confronterend op een positieve manier. In mijn eerste landenprijs, in Rotterdam, maakte ik kennis met Edward Gal, mijn jeugdidool, en met Hans Peter Minderhoud die baalde vanwege zijn slechte proef. Dan zie je dat zij ook maar gewone mensen zijn. Zij verwijderen ook de mestballen uit hun box, poetsen hun laarzen en rijden met hun fiets van de stal naar de ring. Allemaal heel normaal en dat was een geruststelling. Die grote namen zijn en doen niets anders dan ik. Dat gaf een klik in mijn hoofd. Ik reed in Rotterdam de piste in als kleine garnaal met het gevoel dat ik niets te verliezen heb. Een andere vaststelling is dat we allebei houden van grote arena’s zoals Aken en Rotterdam. Dan groeien we enkele centimeters en procenten. Flynn is hengst en showman en je voelt dat hij je meeneemt.

Het gaat snel met jullie?

Ik kocht Flynn als vijfjarige en op tweeënhalf jaar zijn we van niks naar de Grand Prix gereden. Ik ben groen in het circuit, de underdog en al heel dankbaar voor alles wat Flynn me al heeft gegeven.

(Lees verder onder de foto)


Je Kür is vernieuwend, origineel en sprankelend. Hoe ben je daar toe gekomen?

Als ik naar een Kür kijk, verveel ik me soms omdat je vaak hetzelfde hoort. Ik wilde bijgevolg voor mijn Kür iets totaal anders. Een andere sound, een andere toon.

In de kotjes naast de ring zitten vaak oude mannetjes en vrouwtjes die we zelden op Tomorrowland zien?

Dat was een risico (lacht). Al vind ik niet dat ik mijn stijl moet veranderen voor de jury. Mijn uitgangspunt is dat paard en ruiter moeten passen bij de muziek. Je kan op safe spelen of je kan zoeken naar iets waarmee je je kan identificeren en dat is het geworden. Die muziek is me toevallig overkomen. Mijn zus had het deuntje gehoord en associeerde dat spontaan met onze passage. Luister eens, zei ze en ze had gelijk. De muziek is van Bad Ninja en is de intro van Are you Ready. We zijn meer muziek gaan opzoeken van Bad Ninja en hebben dat voorgelegd aan Montell Pieters, de zoon van Peter Pieters. Carmen De Bondt en ik tekende de choreografie uit en Montell mixte er de muziek onder.


Hoe waren de reacties?

Ik heb mijn Kür de eerste keer gereden in maart dit jaar, in Le Mans en we werden derde. In Compiègne kregen we al 74+ voor onze Kür. Na afloop kwam een Amerikaans jurylid me spontaan feliciteren met mijn muziekkeuze. Het wordt dus gesmaakt. Carmen was meteen mee, Jeroen Devroe stelde er wel vragen bij. Hij vond het zelf goed, al vreesde hij dat ik de jury niet zou meekregen. Het tegendeel is gebleken, de jury apprecieert het.


En niet enkel de jury, de commentaar rond de ring is unaniem lovend?

We zijn jong, Flynn is ook maar 9 jaar, debuteren in het circuit en rijden ongedwongen onze proef, en dat wordt gewaardeerd. Natuurlijk is het nog niet af, het moet en kan nog allemaal veel beter. Feit is dat ik aan Flynn een betrouwbare partner heb die me nooit in de steek zal laten. Hij zal nooit grote fouten maken en dat maakt een groot verschil voor mij. Dan rijd je met een gerust gemoed de ring in, toon je zelfzekerheid en overtuigingskracht. Een stabiel paard geeft een stabiele ruiter. Dat werkt versterkend en dat vertrouwen legt de basis voor 70%. Ik weet dat ik met Flynn al mijn oefeningen kan rijden voor een 7. De oefeningen zijn nog niet af, ik werk elke dag naar die 7,5 en dat moet op termijn haalbaar zijn.

Hoe ver wil je nog geraken? Tot in Parijs?

Ik heb dit jaar geproefd van de grote sport en de smaak te pakken. De landenwedstrijden en het EK waar we onze Olympische kwalificatie afgedwongen hebben, zijn onvergetelijke momenten. Nu denk ik zeker aan Parijs. Van een Haflinger van 750€ naar de Olympische Spelen? Zou dat niet mooi zijn!?




Bron: Herwerkt persbericht (Kris Van Loo)