Frans Lens: " Je moet geduld hebben en hopen dat het tussen paard en ruiter perfect zal klikken."

Frans Lens: " Je moet geduld hebben en hopen dat het tussen paard en ruiter perfect zal klikken."


Wat is je eerste hippische herinnering? 

Ruim 30 jaar geleden opened er een hippisch centrum in onze buurt, niet ver van Lier. Deze was toen in de tijd het grootste hippische centrum in België. Ik nam mijn dochter, Elke, er mee naartoe en ze vond het geweldig. Na die ervaring kon ik zien hoeveel ze van paarden hield dus besloot ik haar een pony te kopen, genaamd So Brave. Samen hebben ze talloze proeven gewonnen. Daaruit vloeide dan het eerste contact met Eric Wauters en zo is alles begonnen. In die periode werd jumping nauwelijks uitgezonden op tv en als het al uitgezonden werd was het maar een schamele 5 à 10 minuten. Maar ik herinner me dat de jumping van de Olympische Spelen in 1992 wél volledig getoond werd en dat was heel verhelderend voor de sport in België. 

Hoe werd je een gerenommeerde eigenaar in de paardensport?

Daar zijn 2 hoofdredenen voor; De eerste is de ontmoeting met Eric Wauters, de tweede dat ik altijd nieuwe,betere paarden zocht voor mijn dochter. Toen was het nog wat makkelijker om een leuk paard te vinden want er was minder aanbod in goeie paarden. Grote fokstallen hebben vandaag de dag vaak meer dan 100 jonge paarden tussen de 6 en 8 jaar staan die allemaal potentieel in zich hebben. Het vergt dus wat geluk om een toppaard te vinden. Eerst had ik enkel paarden lopen in de nationale wedstrijden maar dat evolueerde verder naar de internationale. Mijn doel om goede paarden te kopen was nooit met het oog op de verkoop maar wel om ze te houden en beter te maken, daar haal ik veel voldoening uit en dat is uiteindelijk altijd mijn bedoeling geweest. 

Wat is het meest trotse moment in je carrière als eigenaar tot nu toe? 

Er zijn 2 momenten die eruit springen voor mij. Olivier Philippaerts’ succes met Carlito C. is daar een van. Ik heb het paard zelf gefokt, wat het enkel maar specialer maakt. Hij won de Derby-proeven in Spruce Meadows ‘Masters’ en in CHIO Aachen, waar ik beide ongelooflijk trots op ben. 

Daaropvolgend komt al het succes dat Nicola al heeft gehad. Zo won hij de 5* Grands Prix én het Belgisch Kampioenschap. Nu gaat het hem heel goed met Katanga v/h Dingeshof, zij sprong fantastisch in de Rolex Grand Prix op CHIO Aachen alsook op de FEI Europese Kampioenschappen. Het duo trekt nu richting het FEI Wereldkampioenschap in Herning waar ik denk dat ze een goeie beurt zouden kunnen maken in zowel de individuele proeven als met het Belgische team. Ik ben alvast heel hoopvol, maar het blijft een groot kampioenschap met veel concurrentie. 

 

 

 

Naar welke kwaliteiten zoek je in een (toekomstig) 5*-paard bij de aankoop?

Tegenwoordig moeten ze over het totaalpakket beschikken, alle kwaliteiten zoals snelheid, verstand, potentieel, scherpheid, bloed en zo verder moeten aanwezig zijn. Toen ik 30 jaar geleden begon was het vooral de ruiter dat belangrijk was want uit 40 ruiters konden er een stuk of 5 ook effectief winnen. Nu zijn dat er al 38 met die kwaliteiten dus moet het paard ook top zijn om dat samen te kunnen verwezenlijken. 

In België hebben we veel goede paarden wat het moeilijk maakt om er de beste uit te halen. Ludo Philippaerts heeft nu ongeveer een 12- tot 15tal extreem getalenteerde 8jarige paarden. Ludo heeft echt een oog voor paarden met potentieel. Veelal als hij zegt dat het een goeie zal zijn, is het een hele goeie. 

Hoe belangrijk vind je het vinden van de ideale ruiter/paard-combinatie? Hoe weet je dat een paard goed bij een ruiter zal passen en omgekeerd?

Eerst en vooral moet de ruiter zelf het talent en potentieel in het paard zien. Dan moet hij het paard dan nog leuk vinden, als dat niet zo is zullen ze ook niet kopen. Als ze geen goev gevoel hebben stopt het voor mij ook. Het paard op zijn minst 1-2 keer proberen is een must voor mij. Alhoewel Katanga v/h Dingeshof niet gereden is door Ludo voor hij haar kocht. Niemand kan voorspellen welke 8jarige zal evolueren naar een 5* Grand Prix-paard. Je kunt er een goed gevoel bij hebben maar ze moeten een lange weg afgelegen vooraleer ze een toppaard zullen zijn. 

Vertel eens over je verhouding met de familie Philippaerts. Kun je ons een blik verschaffen in de onderlinge relatie tussen eigenaar en ruiter?

Ik werk nu al circa 10 à 12 jaar samen met de familie Philippaerts en onze verstandhouding is prima. Toen ik Ludo ontmoette had hij nog geen kinderen, dat moet ongeveer 30 jaar geleden zijn. Ondertussen heeft Ludo heel wat leuke 8jarige paarden die klaar zijn voor de volgende stap. We werken al altijd heel goed samen, ik vertrouw hem. Hij weet als geen ander de beste paarden voor mij te vinden. En nu met 4 zonen die eveneens actief zijn in de sport moet hij er nog meer blijven vinden, wat hij telkens voor elkaar krijgt. Het is een waar talent dat hij bezit op vlak van paarden, hij heeft er een goed oog voor. 

Hoeveel paarden zijn er momenteel in je bezit? Welk jong paard heeft volgens jou het potentieel om het meest succesvol te worden? 

Ik heb al altijd ongeveer een 6 à 8 paarden in mijn bezit, net zoals ik er nu 6 heb. Ik vind het fijn om maar een klein aantal paarden tegelijk te houden, enkel dan kun je elk van hen beter leren kennen, wat hun karakter en speciale eigenschappen zijn. Aangezien ik niet meer actief ben in de fokkerij zijn de jongste paarden nu rond de 7-8 jaar oud. Het is moeilijk zeggen of een 8jaarse ooit een 5* GP-paard zal worden. Je moet geduld hebben en hopen dat het tussen paard en ruiter perfect zal klikken.

Wat is je hoofddoel als eigenaar van topniveau paarden?

Om van de sport te genieten maar ook proberen te winnen en succes te hebben. Samen met mijn team heb ik al verschillende 5* GP’s en Belgisch Kampioenschappen gewonnen. Een Rolex Grand Prix of de Olympische Spelen spelen is nu de volgende doelstelling. We hebben al tweemaal  de Olymische Spelen moeten missen door blessures. Het zijn misschien grote dromen, maar je moet soms grote dromen hebben om ze werkelijkheid te laten worden.

Het gevoel dat je krijgt als eigenaar van een succesvol paard is onbeschrijfelijk. De emotie toen Olivier de Derby Classes won in CHIO Aachen en Spruce Meadows ‘Masters’ was overweldigend. Ik was zo nerveus voor CHIO Aachen dit jaar, waardoor Nicola’s overwinning fantastisch voelde. CHIO Aachen en Spruce Meadows ‘Masters’ vind ik vergelijkbaar met de Ronde van Frankrijk in het wielrennen – iedereen wil er aan kunnen deelnemen en het goed doen.  

Welk paard, huidig of verleden, ben je het meest trots op en waarom?

Dat is een hele moeilijke vraag want ik heb het geluk gehad om al veel fantastische paarden te mogen bezitten. 8 van mijn paarden hebben al deel uitgemaakt van de Nations Cup teams. In België is er zo’n groot aantal aan goeie paarden waardoor het een hele eer is dat er zoveel van mijn paarden voor België aan de start mochten komen. 

H&M Chilli Willi was een fenomenaal paard en Katanga v/h Dingeshof is zo getalenteerd. Zij heeft al zoveel bereikt in haar carrière waaronder het brons met het Belgisch team en een individueel vijfde plaats op het FEI Europees Kampioenschap. Ze was ook vierde in de Rolex GP in Roma Piazza di Siena en derde in diezelfde wedstrijd in CHIO Aachen. Dat zijn slechts een paar hoogtepunten van het afgelopen jaar. Ze is een uitzonderlijk, one-of-a-kind paard maar Ludo verzekert me dat hij dergelijk niveau voor mij kan blijven vinden. 

Hoe positief denk je dat de invloed van de Rolex Grand Slam is voor de springsport? 

Het is ongelooflijk, de Rolex Grand Slam is het beste wat de springsport kon overkomen. Elke ruiter wil kunnen meerijden in de Majors. Hello Sanctos werd mij voorgesteld, het paard waarmee Scott Brach deze jumping kon winnen. Om hem vervolgens te zien winnen was magisch. Niks in de springsport komt momenteel in de buurt van de Rolex Grand Slam.  

 

 

Welke van de 4 afgelopen Majors van Rolex Grand Slam was je favoriet en waarom?

Voor mij is dat CHIO Aachen en Spruce Meadows ‘Masters’. Onze grootste overwinningen waren op onder andere deze concours en dat voegt enkel maar meer waarde aan ze toe. De vreugde dat ik aan deze shows overhoud is immens en het publiek is er fenomenaal. Nicola zou heel graag deelnemen in Spruce Meadows ‘Masters’ dit jaar maar we moeten uitermate voorzichtig zijn met Katanga v/h Dingeshof. Met CHIO Aachen en nog andere wedstrijden eerder dit seizoen is het al heel druk voor haar geweest en dan is er nog de selectie voor het Belgisch team voor het wereldkampioenschap dus het zou wel eens te veel kunnen worden voor haar. We wachten nog even af hoe het wereldkampioenschap voor hen verloopt, maar het is Nicola’s grote droom. Olivier zal misschien aanwezig zijn op Spruce Meadows ‘Masters’ maar dat is nog niet bevestigd. 

Wie heeft er je gedurende je carrière het meest geïnspireerd?

Ik heb al zoveel fantastische ruiters en mensen mogen ontmoeten dat het moeilijk is om één iemand te noemen maar Eric Wauters heeft me toch hard geïnspireerd. Hij was een goeie vriend en heeft me zoveel geleerd. Ludo is momenteel een grote inspiratie. Beide zijn grootmeesters in wat ze doen en ze weten zoveel over de paarden en de sport. 

Wat is het beste advies dat je zelf al gekregen hebt?

Eric Wauters zei tegen mij: “Zoek niet te hard naar een paard, op een dag wandelt het juiste zomaar je stallen binnen”. Ik vind die uitspraak heel correct. 

Ludo daarentegen zei altij: “Ik vind je volgende toppaard” en daar slaagt hij ook elke keer in. Het is een talent dat hij bezit, want een goed paard vinden is niet gemakkelijk maar het lukt hem keer op keer.

 


Bron Rolex Grand Slam