Valerie Antheunis: "Ik denk dat Argentinië wel eens een sterke tegenstander kan zijn"

Valerie Antheunis: "Ik denk dat Argentinië wel eens een sterke tegenstander kan zijn"
 










Met alle ogen gericht op de verrichtingen in Rio, nam Equnews ook de tijd om een andere discipline in de paardensport eens aan de tand te voelen. Het Horseball team van België is namelijk geselecteerd voor het Wereld Kampioenschap Horseball dat van 14 tot en met 22 augustus zal plaatsvinden in Portugal.

Equnews sprak met Valerie Antheunis, deelneemster in het team van België over de ins en outs van het Horseball en hun kansen op dit WK. Lees hieronder meer over deze tak van sport die de afgelopen jaren een behoorlijke opkomst heeft weten te maken.

 

Wat maakt Horseball zo een spannende en uitdagende discipline?

Horseball is een zeer uitdagende discipline. Het is een combinatie van basketbal en rugby te paard. We spelen op een vrij klein terrein (gemiddeld 65m op 25m, niet zoals bij polo) waardoor het publiek een goed overzicht heeft over het spel. Er is ook een snelle balwisseling ( omdat we minstens 3 passen moeten geven aan drie verschillende spelers van het team alvorens we een doelpoging mogen ondernemen). De paarden halen hoge snelheden op korte afstanden en zijn uitermate wendbaar en athletisch.

Het is zoals een ander teamsport waarbij er aanval en verdediging is, alleen doen wij dit te paard. Bij wedstrijden op hoog niveau is er dan ook een technische en tactische opbouw en verdediging.

Meestal worden er in een wedstrijd ( 2 speelhelften van 20 min) ook veel doelpunten gescoord. Een gemiddelde score van negen doelpunten per ploeg is zeker geen uitzondering. Het gaat dus altijd op en af tussen de beide teams. Het is zeer attractief om te spelen en om te kijken.

 

Wat zijn de basis skills waar een WK team op moet kunnen rekenen?

Horseball blijft in de eerste plaats een discipline binnen de ruitersport. Dit wil zeggen dat je in de eerste plaats een goede ruiter moet zijn. Hoe beter de ruiter, hoe beter je het paard kan dresseren. Hoe beter gedresseerd paard, hoe meer je kan bezig zijn met de bal tijdens de wedstrijd. Dus dat is voor mij een hele belangrijke skill.

Een tweede zijn de technische en tactische vaardigheden van de speler. Op een WK komen de beste teams van de wereld. Deze spelers zijn allen technisch onderlegd en hebben een goed spelinzicht. Een zuivere passing, schieten naar doel in combinatie met goede tactische opbouw zijn een must om wedstrijden te winnen.

Een belangrijke derde skill is de dressuur van de paarden. Hoe beter deze is, hoe makkelijker voor de speler. Je paard moet heel reactief zijn op de hulpen van de ruiter. Kwalitatieve en gedresseerde paarden met een 'vechtersmentaliteit' zijn een must!

 

Hoe bereiden jullie voor op het WK?

De voorbereiding voor dit WK is gestart in februari met de preselecties voor de 3 teams. De coaches hebben 12 spelers geselecteerd die 1x per maand een gezamenlijke training hadden. In mei is er dan een definitieve selectie gebeurd van 8 ruiters en 2 reserven. In juli is er ook een 2- daagse stage georganiseerd in het Franse Meurchin om oefenwedstrijden te kunnen spelen tegen Franse spelers ( in Frankrijk is wordt horseball op een hoog niveau gespeeld). Net voor de afreis naar Portugal is er nog 1 gezamenlijke training.

Elke speler bereidt zelf zijn paard voor op het WK. Ieder paard wordt tijdens de week dressuurmatig en conditioneel gereden.

We zitten ook volop in de Belgische competitie. Het is dus al een hele drukke kalender geweest van trainingen in clubverband als wedstrijden.

 

Wie is jullie meest te duchten tegenstander op het WK?

Op nummer 1 blijft Frankrijk. Recordwinnaar van zowel EK's als WK's. Zij hebben een hele sterke competitie waardoor zij altijd op hoog niveau moeten presteren.

Spanje is zeker niet te onderschatten en mag zich zeker bij een van de beste teams rekenen.

De rest van de Europese teams zijn zeer sterk vooruitgegaan. Elke wedstrijd zal zeer spannend zijn.

De intercontinentale teams kennen we niet zo goed. Ik denk dat Argentinië wel een sterke tegenstander zal zijn met hun speciale rijstijl en baltechniek. Wie weet welk team nog voor de verrassing kan zorgen?

 

Hoe ziet een WK er uit voor het Horseball team?

De ploegen worden allen verwacht op zondag 14 augustus in Portugal. Daarna volgt de loting. We hebben in totaal 5 wedstrijden te spelen. Zaterdag 20 augustus zijn er de finales. In deze week zijn er ook 2 rustdagen.

Tijdens een wedstrijddag is er in de voormiddag steeds de veeartskeuring. Hierna maken de coaches hun wedstrijdselectie bekend. Deze bestaat uit 6 spelers. Keuze in functie van de fitheid van de paarden en de tegenstander. 3 uur voor de wedstrijd start de voorbereiding. Bespreking, klaarmaken van de paarden, opwarming te voet, paarden opwarmen, opwarmen met de bal te paard en de wedstrijd zelf. Na de wedstrijd is er cooling down en verzorging van de paarden.

De bedoeling is dat we gedurende deze week alles in team af werken, creatie van een goede groep is belangrijk op succes.

 

Kun je ons iets vertellen over het soort paarden die jullie gebruiken voor deze sport? Waar wordt op gelet bij de aanschaf van het paard en hoe gaat vervolgens de training in zijn werk?

Paarden die vooral worden gebruikt op hoog niveau zijn volbloeden en anglo-Arabieren. Maar er zijn ook warmbloeden van verschillende stamboeken die meespelen. In principe moet een horseballpaard reactief, wendbaar, attentief en een zeer goede versnelling hebben. Maar heel belangrijk is dat hij ook het hoofd koel kan houden in meestal stressvolle situaties. Tijdens de aankoop kijk ik vooral naar het karakter, de bouw en zijn natuurlijke energie. Een goed gevoel hebben tijdens de eerste test is zeer belangrijk.

Bij de training van een nieuw paard wordt er vooral dressuurmatig gewerkt. Een goede spieropbouw is belangrijk. Een horseballpaard kan je wat vergelijken met een sprinter. Hij moet voldoende spieren hebben en soepelheid om verschillende bewegingen te kunnen uitvoeren op korte afstanden. Dit vraagt tijd en werk vooraleer je dit alles van een nieuw paard kan vragen. Je moet makkelijk op 1 a 2 jaar rekenen. Nadien is ervaring heel belangrijk. Het paard denkt dan zelf mee tijdens de wedstrijd. Dat is alleen maar positief want zo kan de ruiter zich volledig op de bal concentreren.

 

Dienen jullie zelf nog een andere training/sport te volgen naast het paardrijden om fit te blijven, of om extra behendigheid te creëren voor het Horseball?

Extra training is altijd positief. In het algemeen moet je een goede conditie en souplesse hebben. Dus extra fitness kan zeker geen kwaad. Het beoefenen van andere balsporten is complementair. Horseball is familie van basket en rugby dus het kan alleen maar voordelen hebben als je dit ook speelt.

 

Kun je ons iets vertellen over jullie team en de paarden? 

Mijn team is een mix van ervaren en onervaren spelers op internationaal niveau. De leeftijden liggen tussen de 19 en de 30 jaar. We zijn een goede groep die wil werken om het beste resultaat te behalen. Er is zeker nog werk aan de winkel en we kunnen nog veel progressie maken. We hopen dat we tijdens dit WK ons niveau elke wedstrijd kunnen laten stijgen. Ik denk wel dat onze ploeg over goede paarden beschikt. Dit gaat ons zeker helpen om een goed resultaat neer te zetten. Het zijn allemaal paarden met veel ervaring en voldoende kwaliteiten.

Wij hopen op het beste resultaat!

 

 

 


Source:

Foto's - Horseball team Nederland