Betwisting Selectie WK Eventing Jonge Paarden

Betwisting Selectie WK Eventing Jonge Paarden

De KBRSF gaf zonet in een persbericht meer uitleg over de beslissing van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) in de betwisting van de niet-selectie van de Rob Everaert en zijn paard Nimble van het Eksterhof voor het WK Jonge Paarden Eventing. 
Dit WK werd vorige week verreden in Lion d'Angers.

Het BAS deed op 15 oktober uitspraak dat de niet-selectie van Rob Everaert en zijn paard onterecht waren. Toch kon Everaert niet starten in Lion d'Angers.

Na de wedstrijd in Waregem werd Rob Everaert zijn paard niet goedgekeurd door de dierenarts van de KBRSF om deel te nemen aan het WK. Everaert liet zijn paard zelf opnieuw keuren, waarop het wel werd goedgekeurd. 

De KBRSF argumenteerde dat "dierenartsen die het paard hebben gezien daags of dagen na de wedstrijd geen zelfde beoordeling konden geven als de officiële dierenarts die het paard heeft gezien onmiddellijk na de cross-country d.w.z. onmiddellijk na inspanning." 

De motivering van het BAS luidt als volgt:

Het arbitragehof noteert dat de heer Desmedt (de dierenarts die de keuring uitvoerde, nvdr) een indrukwekkend cv kan voorleggen als deskundige in het keuren van paarden, ook op internationaal niveau, en dit gedurende meer dan twintig jaar. Het arbitragehof  twijfelt geenszins aan de deskundigheid noch aan de onpartijdigheid van de heer Desmedt, en het neemt uitdrukkelijk afstand van de insinuaties van de verzoeker [nvdr: verzoeker zijnde de heer Everaert]  dat de heer Desmedt bij het keuren van het paard Nimble bevooroordeeld geweest zou zijn. ….Ook al staat geenszins vast dat de bevindingen van de keurende dierenarts feitelijk onjuist zijn, …

Volgens de KBRSF stelt deze motivering een einde aan enerzijds de roddels rond de door de KBRSF aangestelde dierenarts en anderzijds aan de juistheid van de beslissing die in Waregem genomen is.

Het vollege persbericht kan je hier lezen