Italiaanse studie toont aan: risico op verspreiding COVID-19 tijdens paardrijden vrijwel onbestaande

Italiaanse studie toont aan: risico op verspreiding COVID-19 tijdens paardrijden vrijwel onbestaande
Het CONI (Italian Ministry of Sport and the Italian Olympic Committee) heeft in samenwerking met de Universiteit van Turijn een studie gepubliceerd waarin de verschillende Olympische sporten onderverdeeld worden in de waarschijnlijkheid om COVID-19 te verspreiden. 

Italië is één van de landen die het sterkst getroffen werd door het nieuwe Coronavirus maar ook op het Italiaanse schiereiland lijkt het 'normale' leven langzaam terug zijn intrede te maken. Daarom voerde de universiteit van Turijn in opdracht van het Italiaans Olympisch comité een studie uit naar het risico die de heropstart van bepaalde sporten zou betekenen voor het Corona-virus. De resultaten werden gepubliceerd in de studie "Lo Sport riparte in sicurezza"

De verschillende Olympische sporten kregen elk een risico-schaal achter hun naam van 0 (risico vrijwel onbestaande) tot 4 (erg hoog risico). De variabelen die voor deze evaluatie in acht werden genomen, zijn onder andere trainingsconditities, competities en de aanwezigheid van publiek. 

Paardensport valt in de categorie 0, net als tennis, zeilen, golf en zwemmen in open water. Wel wordt erbij vermeld dat een ploegsport gelijk polo, mogelijk een hoger risico inhoudt. Ook paardenrennen kunnen in bepaalde situaties risicofactor 1 (=erg beperkt risico) achter hun naam krijgen. Vrijwel alle individuele sporten liggen in risicogebied 0 of 1.

Ploegsporten maken allemaal deel uit van een hogere categorie, beginnend vanaf categorie 2. Waterpolo is de ploegsport die het minste risico met zich meebrengt, aangezien dit in water met chloor gespeeld wordt, wat het risico op besmetting minimaliseert. Voetbal zit in categorie 3 (=hoog risico), basketbal, volleybal en handbal in categorie vier (=erg hoog risico).

Bron: coni.it, ivg.it


Nog trainingstips nodig? Lorenzo de Luca deelt zijn tips voor ruiters die klaar zijn voor het hogere werk

Waarom in Duitsland wel wedstrijden en bij ons niet? Wij zocht het voor je uit!