Het leven als 'amateur': "Geen wedstrijden tijdens een WK-jaar, dat laat je kansen natuurlijk meteen slinken"

Het leven als 'amateur': "Geen wedstrijden tijdens een WK-jaar, dat laat je kansen natuurlijk meteen slinken"

Omwille van de huidige Corona-maatregelen zijn enkel wedstrijden voor professionele ruiters toegelaten. Verschillende 'amateurs' staan daardoor noodgedwongen langs de kant. Niet enkel echter 'ruiters', ook menners mogen niet aan de bak als ze niet professioneel actief zijn. Vandaag vertelt Femke Buyse, groom van internationale menner Seppe Verlee (menteam Verlee), haar verhaal. 

"Mijn vriend rijdt in enkelspan pony op internationaal niveau", gaat Buyse van start. "Hij is arbeider en heeft dus geen BYW-nummer, waardoor we onder de noemer 'amateur' vallen. We kunnen hierdoor al sinds oktober geen wedstrijden meer rijden", begint ze haar relaas.

"Het is heel moeilijk om de paarden in vorm te houden tijdens deze periode. De wedstrijden zijn normaal broodnodig om de conditie van onze paarden op peil te houden. Bovendien heeft één van onze pony's echt nood aan wedstrijden om in goede vorm te blijven. Thuis trainen we momenteel vooral dressuur maar daardoor worden de paarden hun trainingen wat moe. We merken dat de motivatie bij onszelf en bij de paarden duidelijk minder is. Wat het extra moeilijk maakt, is dat een menwedstrijd drie onderdelen heeft en dat we hier thuis geen accommodatie voor hebben. We kunnen als menner ook vrijwel nergens terecht om te gaat trainen". 

"2021 is een WK jaar voor ons, we hebben ons aangemeld voor het WK in Le Pin au Haras in september 2021. Voorbereiden is momenteel erg moeilijk aangezien er in België geen wedstrijden zijn en we niet naar het buitenland mogen om daar wedstrijden te rijden. We hopen nu dus vooral dat het seizoen snel opgestart kan worden. Normaal hebben we in maart de opstart van het Belgische seizoen en staat onze eerste internationale wedstrijd in april op de planning in Nederland. Dit is broodnodig om ons voor de bereiden op het WK. De trainingen die vanuit het Belgische team georganiseerd worden, kunnen momenteel niet doorgaan omwille van COVID. Wij hopen op snelle versoepelingen voor onze sport. Paardrijden is immers perfect mogelijk als de afstandsregels gevolgd worden, dat is deze zomer reeds bewezen!".


Jouw verhaal hier? Mail dan naar redactie@equmedia.be !