Glenn Geerts: "Je kan nu geen wedstrijden winnen maar je kan ze wel verliezen"

Glenn Geerts: "Je kan nu geen wedstrijden winnen maar je kan ze wel verliezen"
Het feit dat Corona onze sport diep treft, is al langer duidelijk. We spraken daarom al met verschillende organisatoren, ruiters en fokkers over hun visie op de huidige crisis en hun plannen voor de toekomst. De focus lag hierbij vooral op de springsport. Vandaag kozen we er echter voor om eens andere tak van de paardensport aan het woord te laten. Wij spraken met Glenn Geerts, de beste menner van ons land, over hoe de Coronacrisis zijn leven en zijn plannen in de war sturen.

Dit zijn moeilijke tijden voor iedereen in de paardensport, ik vermoed dus ook voor jou


“Dat klopt, het zijn rare tijden voor iedereen. Hoe de toekomst er zal uitzien is voor iedereen momenteel een groot vraagteken. Ik ben in ieder geval niet bij de pakken blijven neerzitten en ben creatief met mijn agenda omgesprongen. Normaal gezien maak ik tussen het indoor- en het outdoorseizoen tijd om trainingen te geven, clinics in te lassen en nieuwe paarden op te leren maar dat was nu al allemaal achter de rug. Ik was dan ook helemaal klaar om aan een nieuw seizoen te beginnen maar helaas strooide Corona roet in het eten. Ondertussen had ik ook geen paarden van klanten meer om op te leren dus ben ik maar aan mijn lijst met klusjes begonnen. Na een week was dat lijstje echter ook afgewerkt, dus ben ik op zoek gegaan naar andere oplossingen”.

En wat zijn die oplossingen?

“Mijn planning voor het najaar was verschillende jonge paarden op te leren, onder andere van klanten. Ik heb dan al die klanten gecontacteerd dat ze, indien ze dit wensten, hun paarden nu alvast mochten brengen. Vele van hen hebben dat ook gedaan, waardoor mijn stallen nu terug zo goed als vol staan. Op die manier heb ik terug dagelijks een twaalftal paarden die gewerkt moeten worden, zo krijg ik mijn dagen dus wel om”.

Werk genoeg dus


“Ja, zeker. Normaal gezien kon ik altijd op iemands hulp rekenen om de stallen te mesten maar aangezien hij tot de risicogroep voor Corona behoort, heb ik hem gezegd dat hij beter even kan thuisblijven. Ik vind het trouwens erg belangrijk om alle maatregelen te volgen. Ik begrijp ook dat alle wedstrijden afgelast zijn en op zich is een keertje thuisblijven ook niet zo erg. Mijn vrouw en dochter hebben mij de laatste tijd vaak moeten missen dus op zich is deze ‘lockdown’ een welkom geschenk om meer tijd met hen te kunnen doorbrengen. We proberen hier op stal ook alle maatregelen van de overheid zo goed mogelijk op te volgen. Om terug te komen op het stallen mesten, dat doe ik nu dus volledig zelf. Ik ben hier meestal tot een uur of 10 mee bezig. Mijn moeder verzorgt in de voormiddag mijn wedstrijdpaarden. In de namiddag rijd ik dan een tiental paarden. Op die manier is mijn dag zeker goed gevuld maar toch merk ik dat er een routine in mijn dagen sluipt die ik niet gewoon ben. Normaal gezien ben ik elke maand wel eens in het buitenland, ik ben ook coach van het Zweedse menteam maar die bezigheid valt nu dus volledig weg”.

En waarschijnlijk ook een bron van inkomsten, 


“Klopt, ik moet eerlijk toegeven dat het als jonge zelfstandige momenteel niet makkelijk is. Ik kan gelukkig wel nog rekenen op de pensionpaarden die hier gestald staan, wat mij tocht verzekert van een vast inkomen per maand. Normaal gezien haal ik ook inkomsten uit privĂ©lessen, het geven van clinics, 
 Maar die inkomsten vallen volledig weg. Dit is nu het derde jaar dat ik zelfstandig in de paarden werk maar deze crisis had natuurlijk niemand zien aankomen
 Ach ja, als we een beetje creatief met alles omspringen, zou het wel moeten lukken”.

Hoe denk je dat de rest van het jaar er zal uitzien?

“Ik heb eerlijk gezegd geen idee maar ik probeer wel mijn paarden zo goed mogelijk aan het werk te houden. Uiteraard werk ik ze nog niet volledig door, want je weet nooit wanneer het seizoen van start zal gaan, maar ik onderhoud de training met hen wel. Ik merk ook dat ze door het goede weer wat lentekriebels hebben en dat ze zelf terug aan het werk willen gaan. Ik moet eerlijk zeggen dat ik alles aan het begin van de Coronacrisis wat somberder inzag. Het weer was slecht, wedstrijden werden afgelast, 
 Het uitbreken van de zon heeft echter een positieve invloed op mij gehad. Het grasveld ligt er super bij, ik heb een hindernisssenparcours gebouwd, 
 Ik onderhoud de conditie en de vaardigheden van mijn paarden dus wel maar ik zorg ervoor dat ze niet te vroeg pieken. Ik heb bovendien een nieuw paard. Ik maak dan ook dankbaar van deze gelegenheid gebruik om hem goed in te werken en hem te leren kennen. Ook wat het wedstrijdseizoen betreft, heb ik geen idee. Het probleem met het mennen is dat je je tijdens de zomer al moet plaatsen voor de Wereldbeker. Aangezien al die wedstrijden worden afgelast, weet ik niet hoe het winterseizoen er zal uitzien. Het is dus mogelijk dat als er deze zomer geen wedstrijden kunnen plaatsvinden, het winterseizoen ook niet zal doorgaan”.


Dit jaar was ook een WK jaar voor jullie. Ga je hier ook heen als je geen of weinig voorbereidingswedstrijden hebt kunnen rijden?

“Dat is wel het plan. Ik merk dat de organisatie van het WK nog steeds druk bezig is met de voorbereidingen en dat stelt mij ergens wel gerust. Daarnaast is het natuurlijk wel jammer dat je zonder al te veel voorbereiding naar een WK moet vertrekken. Normaal gezien had ik vorige week mijn eerste wedstrijd gereden en zou ik volgende week naar De Peelbergen afzakken. Dit was een erg belangrijke wedstrijd voor ons aangezien het WK ook in Kronenberg plaatsvindt. Op die manier hadden we dus de kans gekregen om het parcours eens te verkennen maar Corona strooide op dat gebied roet in het eten. Als het WK doorgaat, denk ik ook dat deze wedstrijd misschien als selectiewedstrijd voor de Wereldbeker gebruikt zal worden en dat de beste tien van dit WK tijdens de World Cup zullen mogen aantreden. Of en hoe dit zal gebeuren, kan ik nu echter nog niet voorspellen. Mijn coach Ijsbrand Chardon zei me ‘Je kan nu geen wedstrijden winnen maar je kan ze wel verliezen’ en ik denk dat hij hier een punt heeft. Het is dan ook daarom dat ik hoopvol blijf voor het WK en mijn paarden met het oog hierop in het werk houd”.