Eindelijk perspectief voor de sport? Premier De Croo: ‘Versoepelingen vanaf mei moeten kunnen’

Eindelijk perspectief voor de sport? Premier De Croo: ‘Versoepelingen vanaf mei moeten kunnen’

Het lijkt erop dat er pas vanaf mei voldoende zekerheid is dat versoepelingen niet voor een nieuwe piek zorgen. Maar het punt waarop het risico op een derde coronagolf ‘serieus vermindert’, is niet meer veraf, zegt premier Alexander De Croo (Open VLD).

De Croo zette vanmiddag een persconferentie op poten om een stand van zaken te geven. Hij verwijst nadrukkelijk naar het Overlegcomité van aanstaande vrijdag. De druk groeit om een aantal versoepelingen toe te staan voor een aantal sectoren.


Bij geen versoepelingen zou een grotere besmettelijkheid van 30 procent weinig gevolgen hebben, 70 procent zou wel voor een nieuwe piek kunnen zorgen. Als we in maart de maatregelen afbouwen tot op het niveau van september, dan zou de piek bij 70 procent zelfs tot ver boven de piek van de tweede golf kunnen stijgen. Daartegenover staat dan 30 procent wel beheersbaar zou zijn. Maar in het meest realistisch geachtte scenario, van rond de 50 procent, stijgt het aantal nieuwe ziekenhuisopnames bij een dergelijke versoepeling ook weer tot het peil van de tweede golf.


Een versoepeling in april zou al veel beperktere gevolgen hebben, doordat er dan al meer mensen gevaccineerd zullen zijn. Zelfs het ergste scenario klimt dan niet meer boven de piek van november. In mei is dat nog meer het geval. Dan zou ook een hogere besmettelijkheid ‘beheersbaar’ blijven, ondanks een opstoot bij versoepelingen.


Hens geeft dan ook twee conclusies: we zullen nog ‘wat geduld’ moeten uitoefenen, tot we meer inzicht hebben in de verspreiding van de varianten. En hij ziet wel ‘perspectief’ naar de zomervakantie.


bron: De Standaard