Wilm Vermeir over zijn sport-en handelsstal

Wilm Vermeir over zijn sport-en handelsstal
Wilm VermeirNa een stille maand januari is Equnews.be opnieuw van start gegaan met haar interviews en reportages. Begin deze week zat Wilm Vermeir aan tafel met Equnews.be om te vertellen over zijn sport- en handelsstal. Wilm reed tijdens Jumping Mechelen nog naar twee overwinningen en heeft in 2013 al enkele overwinningen achter zijn naam staan. Komende zaterdag is hij eveneens te zien in een clinic die hij zal geven bij Sportstal Vanderhasselt.

Hoe ben je in de paarden verzeild geraakt?
Het is allemaal begonnen toen ik nog een kleine jongen was. Mijn ouders hadden thuis enkele paarden en pony’s lopen en zo duurde het niet lang voor ik mijn eerste lidkaart bij LRV had. Ik ben begonnen bij LRV Merchtem, maar doordat ik een jaar te vroeg mij had aangesloten, moest ik nog even wachten tot ik de toegelaten leeftijd had. Nadien heb ik mij bij LRV Asse aangesloten. Daar waren toen de gebroeders Vanderhasselt ook lid en maakte ik deel uit van een gouden generatie. Bij de paarden heb ik tot het hoogste niveau gesprongen en heb ik veel 2e plaatsen behaald op provinciale en nationale kampioenschappen.

Sinds wanneer is paardrijden jouw full time job?
Na mijn middelbare studies (economie wiskunde) ben ik als ruiter in loondienst begonnen. Het eerste half jaar heb ik bij Jean Verlinden van BD (Belgische Distributie) in Bonheiden gereden. Hij is de eigenaar van Cumano. Nadien heb ik 4,5 jaar bij Joris De Wachter gereden. Daar heb ik heel veel geleerd. Nadien ben ik bij T&L gaan rijden. Daar heb ik net geen 10 jaar gewerkt. De laatste jaren heb ik daar de kans gekregen om veel op internationaal te gaan.

Wilm VermeirVanaf welk moment dacht je dat het tijd werd om zelfstandig te gaan werken?
Dat was eigenlijk helemaal niet gepland. Want ik en Luc waren bezig met een syndicaat op te richten met een 9-tal paarden. Daarin zouden zowel Luc als ik een aandeel in hebben. Luc had enkele mensen uit de paardenwereld die mee zouden stappen in dit project. Uiteindelijk raakte het beste paard daarvan geblesseerd en was het afwachten of deze terug op niveau zou geraken. Op dat moment had ik mijn vinger gebroken en was ik eens naar een stal gaan kijken. Daar was ik meteen verliefd op, en hier zitten we nu. Ik ben zeker niet weg gegaan omdat het er slecht was bij Luc, integendeel, het waren 10 prachtige jaren!

Achteraf geen spijt dat je volledig zelfstandig bent geworden?
Neen daar heb ik geen spijt van. Sinds begin dit jaar zitten we hier nu twee jaar in Meerhout (Geel) en heb ik er nog geen seconde spijt van gehad.

Hoeveel paarden heb je hier staan?
Momenteel staan er een 20-tal paarden op stal. Een 14-tal om mee te rijden, 2 van mijn vriendin, 3 jonge paarden van mijn schoonouders en 2 pension paarden. De helft van de paarden die ik rijdt zijn van mezelf, de andere helft zijn van klanten. De bedoeling is om minder paarden van klanten te hebben en meer van mezelf. We proberen de paarden hun niveau omhoog te krijgen en dit met een lange termijn visie. Dat aangevuld met een 5-tal echt goede paarden van eigenaars. De voorbije 2 jaar hebben we een 20-tal paarden verkocht via onze stal. Het is zeker niet onze bedoeling om nog meer paarden te verkopen. We hebben nu enkele goede 6-jarige paarden en gaan daar iets mee opbouwen. Tussen onze klanten zitten er enkele goede fokkers bij die elk jaar een goed paard brengen. Zo krijg ik geregeld jonge paarden van o.a. Gustaaf Quintelier (Donkhoeve) & Pierre Floru. Soms gebeurd het ook eens dat mensen die toevallig een goed paard hebben bij mij terecht komen. Een half jaar geleden heb ik zo een For Pleasure merrie van Roland De Winne aan Edwina Tops-Alexander verkocht.

Jouw dagen bestaan enkel uit rijden en paarden verkopen dan?
Ik sta op met de paarden en ga er inderdaad mee gaan slapen. Het is niet de bedoeling dat we de strafste paardenhandelaar gaan worden. We willen een goede sportstal zijn en dat rendabel houden. In de toekomst wil ik liever een grote sportstal hebben i.p.v. een grote handelsstal. Het is ook niet de bedoeling dat we binnen x aantal jaar met 2 ruiters gaan werken ofzo. Naast het rijden en paarden verhandelen geef ik op dinsdag en woensdag ook les.

Wilm VermeirNog organisatorische plannen na het Horse and friends event?
Niet meteen neen, het was per ongeluk gekomen doordat Patrick Jonckmans mij gevraagd had om mee in de organisatie te stappen. Achteraf gezien was het een succes formule. Ik was blij dat ik mee in het project gestapt was! Ruiters zoals ik moeten alle kansen grijpen om hogerop te geraken. Jouw naam en medewerking verlenen aan een organisatie zorgt bij beide partijen voor succes!

Wat zijn de verdere toekomstplannen?
We hebben veel toekomstplannen, maar komend jaar zouden we graag met meer grotere concours kunnen rijden. Ons eens laten zien op 3* en 4* concours. We hebben nu twee echt goede paarden met Diamond (v. Parco) & D’Elia van het Molenhof (Up Chiqui). Diamond is van mijn schoonouders en D’ Elia is van Jan Van Tricht.

Klik hier voor Wilm zijn website.

Alle info omtrent de clinic van nu zaterdag kan je hier terugvinden.

Bron: Equnews
Foto's: Equpics