Martin Fuchs: "Steve Guerdat zal altijd één van mijn grote voorbeelden zijn"

Martin Fuchs: "Steve Guerdat zal altijd één van mijn grote voorbeelden zijn"

Martin Fuchs is één van de ruiters van het moment. Hoewel hij zijn toppaard Clooney zag uitvallen met een ernstige blessure, slaagde hij er toch in om een mooie zilveren medaille op het EK in de wacht te slepen. Afgelopen weekend kwam hij aan de start in Spruce Meadows waar hij sprak over zijn doelen, zijn paarden en de schitterende wedstrijd zelf. 

Foto: Tomas Holcbecher

Wat hoop je te bereiken tussen nu en het einde van het jaar?

Ik heb nog enkele grote doelen dit jaar, waaronder de CP 'International', gepresenteerd door Rolex hier op Spruce Meadows, wat een droom zou zijn om te winnen. Volgende week hebben we de Rolex Grand Prix op CHIO Aken, wat ook een droom zou zijn om te winnen. Dan is er aan het eind van het jaar de Rolex Grand Prix op het CHI Geneve, waar ik mijn titel moet verdedigen, dus er staat me nog veel te wachten.


Wat zijn je plannen, dromen en ambities voor 2022?

Voor ons springruiters is het grootste doel altijd de Rolex Grand Slam of Show Jumping. De vier Majors zijn zo speciaal en maken deel uit van zulke historische shows, dus dat is waar je wilt gedijen. Volgend jaar zijn er ook nog de Wereldruiterspelen, dat is ook een groot doel van mij.


Wat is het meest trotse moment uit je carrière tot nu toe?

Mijn meest trotse moment is waarschijnlijk het winnen van de Rolex Grand Prix in CHI Genève. Het was tegen de beste ruiters ter wereld en er was een hele spannende en snelle barrage, en om voor mijn thuispubliek te winnen was gewoon geweldig.


Wie heeft je het meest geïnspireerd tijdens je carrière?

De belangrijkste mensen in mijn carrière zijn zeker mijn vader, Thomas Fuchs, en Steve Guerdat. Ze hebben me allebei van jongs af aan enorm gesteund en ik kijk al mijn hele leven tegen ze op.


Wat houdt je gemotiveerd en hongerig naar succes?

Werken met paarden is echt een lonende maar harde job, maar ze geven je veel terug. Hoe meer je werkt, hoe meer je ze probeert te begrijpen. Hoe meer je met ze bent, hoe meer ze je teruggeven, dus dat is erg lonend als ruiter.


Vertel ons een beetje over wie je naar de CSIO Spruce Meadows 'Masters' hebt gebracht...

Ik heb Conner Jei meegenomen naar Spruce Meadows om de CP 'International', presented by Rolex op zondag te springen. Hij komt hier na een grote overwinning in de Rolex Grote Prijs op Jumping Dinard, dus ik heb het gevoel dat dit veld hem goed zal liggen. Dinard is vergelijkbaar met Spruce, omdat het een grote grasring heeft met niet de gemakkelijkste hindernissen, dus ik heb goede hoop voor de Grote Prijs van zondag.


Over welk van je jonge paarden ben je het meest enthousiast?

Ik heb twee hele leuke jonge paarden. Een zesjarige genaamd Captain Morgan [Weering Z] en een zevenjarige genaamd Diva [Van Het Cauterhof Z]. Ik denk zeker dat dit twee paarden zijn waar we in de toekomst nog veel meer van gaan zien.


Hoe groot is de stimulans voor jou dat je fans terug zijn op shows?

Het is geweldig om terug te zijn bij het publiek. Voor ons ruiters is het zo anders om voor een publiek te rijden dan zonder een publiek. Het motiveert je echt om beter te presteren als je mensen hebt die voor je juichen. Het is echt een geweldig gevoel.


Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?

Probeer gewoon je paard te begrijpen, en werk samen met je paard om iets groots te bereiken.


Wat maakt Spruce Meadows zo speciaal?

Spruce Meadows is een van de meest speciale shows die er is. Ik voel me hier geweldig, en het is zo'n historische plek. Mijn vader kwam hier altijd, en toen ik klein was vertelde hij me altijd wat een geweldige show het is. Toen ik hier acht of negen jaar geleden voor het eerst mocht komen, was dat een heel speciaal gevoel.


Bron: Rolex Grand Slam