Beezie Madden: "Je mag nooit vergeten dat je met dieren werkt"

Beezie Madden: "Je mag nooit vergeten dat je met dieren werkt"

Beezie Madden is momenteel de best genoteerde amazone op de Longines Ranking. De leading lady van de Amerikaanse jumpingsport staat op de achtste plaats in de Wereldranglijst en voorlopig lijkt het erop dat ze niet snel uit de top tien zal verdwijnen. We vroegen haar enkele tips om een betere ruiter te worden, ze gaf er ons vijf! 

"Mijn belangrijkste tip is wellicht dat je nooit mag vergeten dat je met dieren werkt", gaat de Amerikaanse van start. "Ze hebben hun eigen karakter en hun eigen wil. Paarden kunnen ook eens een slechte dag hebben of zich niet helemaal goed voelen. Dat moet je als ruiter respecteren. Natuurlijk blijft het belangrijk dat je paarden jou als 'leider' zien, maar je mag hen nooit uit het oog verliezen. Behandel hen met respect, dan zullen zij dat ook doen. Door wederzijds respect, kan je de beste band met je paarden opbouwen. Die goede band kan in de wedstrijdpiste enkel maar in je voordeel spreken". 

"Een tweede tip die ik kan geven, is om altijd alles zo natuurlijk mogelijk te doen. Respecteer het karakter van je paard en probeer hem of haar niet te zeer te veranderen. Ik ben ook geen grote fan van te veel 'hulpmiddelen'. Als ik mijn paarden tijdens de week los rijd, probeer ik een zo simpel mogelijk bit te gebruiken. Op wedstrijd hebben ze soms een ander bit nodig maar voor het pure dressuurwerk, zou een simpel bit moeten volstaan. De liefde voor je paarden is ook enorm belangrijk. De beste ruiters zijn vrijwel altijd ook echte 'paardenmensen', denk bijvoorbeeld aan Steve Guerdat of John Whitaker. Dat doel moet je ten alle tijde nastreven". 

"Ik vind het daarnaast ook belangrijk dat je niet enkel tegen je paarden vriendelijk bent maar ook tegen andere ruiters. Ik probeer bijvoorbeeld in de warm-up altijd zo veel mogelijk rekening te houden met mijn collega's. Dat geldt ook in het dagelijkse leven: stel je open voor andere mensen en wees vriendelijk tegen iedereen. Respecteer iedereen. Dat heeft misschien geen rechtstreekse invloed op je rijden maar een goede reputatie brengt je veel verder", vertelt ze. 

"Zorg er ook altijd voor dat je voorbereid naar een concours vertrekt. Ik neem altijd extra getuig mee want je weet nooit wat er kan gebeuren. Je teugel kan altijd knappen of een stijgbeugel afbreken. In mijn vrachtwagen liggen er standaard extra teugels, een extra cap, stijgbeugelriemen, sporen en peesbeschermers. Dan weet je toch dat je in uiterste nood niet zonder teugels moet binnen rijden", lacht ze. 

"Tot slot vind ik het ook belangrijk dat je er altijd 'presentable' uitziet", besluit ze. "Natuurlijk heeft ook dat geen rechtstreekse invloed op je rijprestatie maar als je je goed voelt in je kledij, zal je je waarschijnlijk ook beter voelen waardoor je beter zal presteren". 

Bron: NF