Wat zijn je plannen en doelen voor 2021?

Mijn plan voor dit jaar is om mee te doen aan vijfsterren concoursen. Ik heb al meer dan een jaar niet meer op dat niveau kunnen rijden. Mijn eerste show was een dikke week geleden, Knokke, die 2*, 3* en 5* klassen omvat. Dus één van mijn eerste doelen is zeker om op 5* niveau te rijden, om een goede prestatie neer te zetten en echt competitief te zijn op dit niveau. Ik zou heel graag een paar Rolex Grands Prix-finishes willen rijden en me plaatsen - dat is zeker een doel voor dit jaar.

Voor de 5* proef neem ik mijn nummer één paard, Davidoff de Lassus - bijgenaamd Dave - en Dawa de Greenbay mee. In de 3* proef heb ik Univers du Vinnebus en Dolitaire Chavannaise. Dit zijn mijn vier goede paarden op dit moment. 

Ik heb niet echt veel getoond sinds ik terug ben uit Wellington, waar ik de winter heb doorgebracht. Ik heb een paar shows gedaan, maar mijn hoofddoel was om alles klaar te krijgen voor Knokke, om ervoor te zorgen dat we allemaal klaar zijn voor de komende weken. Ik heb er hoge verwachtingen van, want ik heb hard gewerkt om in topvorm te zijn. Voor de rest van het jaar is het de bedoeling om te kunnen meedraaien en enkele mooie klasseringen te kunnen neerzetten. Ik voel me een stuk sneller sinds ik werk met mijn nieuwe trainer, Eric Lamaze, met wie ik begin mei begon te trainen, dus ik ben enthousiast over dit nieuwe hoofdstuk en om te zien waar het heen gaat.

Met welke paarden wil je dit jaar het liefst aan de start komen?  

Ik kijk er zeker en vast naar uit om met mijn eerste paard, Davidoff aan de start te komen. Ik heb hem helemaal niet mee kunnen nemen op concours omdat hij sinds november vorig jaar geblesseerd is. Hij is bijna zes maanden uit geweest, dus het is heel spannend om hem terug te hebben, omdat ik nu weer in hogere rubrieken kan rijden. Hij is een heel speciaal paard voor mij, hij is een grote bruine ruin en hij is super comfortabel om grote hindernissen op te springen en hij is ook super handig. Hij heeft het beste karakter, net een zachte reus. Hij heeft alle energie van de wereld, dus hij is zonder twijfel een van mijn favorieten.

Ik heb ook een paar acht- en negenjarigen die aan het groeien zijn en die ik graag wil laten zien, zoals Dawa. Hij is negen jaar oud en ik heb hem sinds hij zeven was, en hij is wat mij betreft een echte crack in de maak. Hij deed zijn eerste 3* show in Florida, en hij was echt goed, dus ik ben opgewonden om hem dit jaar een stapje hoger te zien gaan. Ik denk dat hij een Grand Prix-paard gaat worden, want hij is heel zelfverzekerd en heeft veel vermogen, en dat maakt me ongelooflijk enthousiast.

Dan heb ik nog een negenjarige merrie, Ma Belle genaamd. Zij is ook een van mijn jongere merries die echt aan het opklimmen is naar 2* en 3* evenementen. Ze is een beetje groener dan de anderen, maar ze gaat echt een leuke merrie worden, dus ik ben ook enthousiast over haar.

Ik kijk er ook naar uit om mijn hengst Univers te springen. Ik heb hem nu drie jaar. Hij is mijn partner om de grotere proeven mee te springen en heeft al een paar 5* Grands Prix met me gesprongen. Ik heb eigenlijk een heel goed team voor dit jaar, dus ik ben opgewonden om te beginnen en echt proberen om competitief te zijn met hen allemaal. 

Wat heb je het afgelopen jaar over jezelf en over de sport in het algemeen geleerd en welke positieve punten neem je mee?  

Eén ding dat ik het afgelopen jaar over mezelf heb geleerd, is dat ik meer dan wat ook wil slagen in deze sport. Vooral het afgelopen jaar, toen ik in Florida was en de shows weer begonnen, heb ik een paar moeilijke maanden gehad, waarin het niet zo goed ging, en dat is geen fijn gevoel. Dus, ik voel dat ik terug ben gekomen en ik geef 100%, ik werk ook heel hard om succesvol te zijn tijdens de rest van het jaar. 

Ik heb ook geleerd om de goede momenten meer te waarderen, want er zijn ups en downs, net als in elke sport, en soms worden de goede momenten voor lief genomen. Voor sommige ruiters zijn er meer ups dan downs; maar in mijn geval ervaar ik veel meer downs, dus het is belangrijk dat ik leer waarderen wanneer ik een goede ronde heb gereden of een goed resultaat heb behaald en dat ik niet vergeet om alles in me op te nemen.

Wat de pandemie betreft, met shows die niet doorgaan en de wereld die langzaam tot stilstand komt, heb ik geleerd om de kleinere dingen te waarderen, zoals meer tijd doorbrengen met mijn paarden en meer tijd thuis doorbrengen met mijn gezin - die twee dingen zijn echt belangrijk voor me.


Bron: Persbericht Rolex Grand Slam