De laatste uitnodigingen voor de Longines FEI Jumping World Cup™ Final 2022, die van 6 tot 10 april plaatsvindt in Leipzig, Duitsland, zijn nu verstuurd, dus het aftellen is al begonnen.

Ondanks enige verstoring door de Covid-19 pandemie, die leidde tot afgelastingen in Noord-Afrika, China en Zuidoost-Azië, werden in totaal 11 competities afgewerkt. Terwijl Allen afgelopen zondag oppermachtig was, is het zijn landgenoot, Conor Swail, die naar de overwinning zegevierde in de Noord-Amerikaanse reeks ondersteund door een hattrick van overwinningen - in Vancouver, Sacramento en Fort Worth - samen met twee runner-up plaatsen.

Tiffany Foster uit Canada eindigde op de tweede plaats, Natalie Dean uit de Verenigde Staten op de derde en Rowan Willis uit Australië op de vierde plaats. In totaal zijn 19 atleten, waaronder vijf extra, uitgenodigd voor deze reeks die uit acht etappes in Canada, Mexico en de VS bestond.

Spectaculair

De finale van de Midden-Europese Liga 2022 vond twee weken geleden plaats in de spectaculaire Tauron Arena in Krackow, Polen en het was een spannende strijd tot de finish. Er waren drie kwalificatieplaatsen voor het grijpen, met Zoltan Czekus uit Hongarije aan de leiding voor de laatste krachtmeting, voor Andrius Petrovas uit Litouwen op de tweede plaats en Angelos Touloupis uit Griekenland op de derde. 

De atleten met de beste vijf resultaten in de achtdelige Northern Sub-League en de vierdelige Southern Sub-League mochten door naar de finale die over drie ronden werd gehouden.

De Litouwse Petrovas won met slechts één punt verschil van de Hongaarse Czekus, terwijl de Poolse veteraan Jaroslow Skrzycznski de Griekse atleet Touloupis voorbleef op de derde plaats. 

Eerder in februari werden de twee Arabische Liga's voltooid. Abdullah Alsharbatly uit Saoedi-Arabië voerde de Midden-Oosten Sub-League aan met 60 punten uit zes starts, waaronder de overwinning in de openingsronde van de acht wedstrijden tellende reeks op eigen bodem in Riyadh in november. Amre Hamcho uit Syrië eindigde nipt als tweede, Abdullah Humaid Al Muhairi uit de VAE werd derde voor Ibrahim Hani Bisharat uit Jordanië op de vierde plaats.

In totaal namen 51 atleten deel in het Midden-Oosten, maar slechts zeven Egyptische atleten namen deel aan de Arab League North African Sub-League waarin Mouda Zeyada de duidelijke winnaar was toen ze punten verzamelde op vier van de zes onderdelen. Abdelrahman Shousha eindigde als tweede voor Mohammed Osama El Borai op de derde plaats. Er zijn vijf plaatsen beschikbaar op de Longines FEI Jumping World Cup™ Final 2022 voor atleten uit deze regio.   

Definitieve overwinning 

In januari boekte Tegan Fitzsimon een definitieve overwinning in de New Zealand League 2021/2022. Met vier schitterende overwinningen uit vijf legs verzamelde de 31-jarige atlete maar liefst 90 punten om haar derde serietitel op te eisen.

Tijdens de spannende finale in Hawera won ze dubbel foutloos met Windermere Cappuccino, maar ze werd op de hielen gezeten door de getalenteerde 20-jarige Sophie Scott, die de tweede en derde plaats voor zich opeiste. Scott eindigde als derde op de ranglijst, achter Maurice Beatson op de tweede plaats. 

De Ier Denis Lynch stond aan de top van de Western European League toen die in december in Londen (GBR) vroegtijdig werd afgesloten. Hij nam deel aan vijf van de zes kwalificatiewedstrijden en eindigde met een totaal van 39 punten, waarmee hij Harry Charles uit Groot-Brittannië nipt voorbleef met 38 punten op de tweede plaats.

Charles' overwinning in Londen bevestigde zijn aankomst op het hoogste niveau van de sport. Hij sloot een enorm succesvol jaar af, dat onder meer bestond uit zijn olympisch debuut in Tokio en de overwinning voor zijn land in de Challenge Cup tijdens de Longines FEI Jumping Nations Cup™ Final 2021 in Barcelona (ESP). De 22-jarige Brit, die zich al snel opwerpt als een kracht om rekening mee te houden, eindigde voor de Braziliaan Eduardo Pereira de Menezes op de derde plaats, terwijl de Zwitserse ster en regerend Europees teamgoudmedaillewinnaar Martin Fuchs als vierde eindigde op het WEL-klassement.

In december liep ook de Zuid-Amerikaanse South League ten einde. Dit was een volledig Braziliaanse aangelegenheid waarin Flavio Grillo Araujo oppermachtig was. 

Hij werd tweede tijdens de tweede ronde in São Paulo en behaalde goede resultaten in Rio de Janeiro en opnieuw tijdens de laatste kwalificatiewedstrijd in São Paulo afgelopen december. Stephan de Freitas Barcha en Daniel Cesar Khury eindigden tweede en derde in deze reeks.

Aan de andere kant van de wereld

Aan de andere kant van de wereld stonden Lisa Williams en haar dappere ruin Campbell bovenaan in het klassement van de Zuid-Afrikaanse competitie - en niet voor de eerste keer. Het paar, waarvan de lange en fascinerende reis om deel te nemen aan de FEI Wereldruiterspelen™ 2018 in Tryon, USA goed gedocumenteerd was, boekte overwinningen op drie van hun vijf wedstrijden in de zesdelige serie, inclusief pole placings in Shongweni in juni en september en in Kromdraai in oktober 2021. 

Het dynamische duo eindigde 21e tijdens de laatste Longines FEI Jumping World Cup™ Final in 2019. Runner-up plek ging hier naar Nicole Horwood, terwijl Christopher van der Merwe en Ashlee Healy derde en vierde werden.

Kazuteru Kitai kwam als beste uit de bus in de Japan League die in december in Miki werd afgesloten. In totaal kwamen 13 atleten aan de start in deze zevendelige competitie waarin Jun Takada tweede werd en Ryuma Hirota derde.

De finale van de Euraziatische competitie vond afgelopen oktober plaats in Moskou (RUS), waar Bekzod Kurbanov en Umid Kamilov uit Oezbekistan de twee hoogste plaatsen bemachtigden. Kurbanov zal over vier weken in Leipzig de enige vertegenwoordiger van deze reeks zijn.

De Australische competitie 2021/2022 bestond uit een korte tournee van drie wedstrijden die in maart Werribee, in juni Gatton en afgelopen juni Caboolture aandeed. Thomas McDermott en Amber Fuller behaalden elk 36 punten, maar McDermott kreeg de titel wanneer rekening werd gehouden met de eindrangschikking in alle drie de wedstrijden. De derde plaats ging naar James Arkins en in totaal deden 39 atleten mee aan deze reeks.

Bron: FEI persbericht door Louise Parks 
Foto: © Equnews