" De Nationale STX-Cyclus van Kwaliteit naar Kwantiteit.

Deel I – Houden we dan nog wel een Cyclus over?

Dat de Cyclus jonge paarden wordt hervormd, is ondertussen zowat een jaarlijkse gewoonte geworden. Maar wat de springcommissie nu op tafel legt is geen hervorming meer, maar Tabula Rasa, de Cyclus zoals we die kennen houdt op te bestaan.Dertig jaar lang waakte Eugène Mathy erover dat de Cyclus een kwaliteits circuit zou worden en blijven. Dat leidde tot de 30-jarige jubileum-editie van 2019, de beste Cyclus ooit. Zowel qua aantal deelnemers, de 9 organisatoren, als de kwaliteit van ruiters en paarden. Wanneer iemand als Stephan Conter dan de stelling poneert: “Koop elk jaar de 10 beste paarden uit de Cyclus en je staat na een aantal jaren met een handelsstal vol kwaliteit”, dan weet je dat Eugène met verve in zijn opzet is geslaagd.

In 2020 zette Mathy echter een stap opzij als voorzitter van de springcommissie, en samen met Corona was dat blijkbaar een ideaal moment om de erfenis van Eugène aan te pakken. De Cyclus moest en zal compleet hervormd worden. De editie van 2020 gaf ons reeds een voorsmaakje. In Sentower steeg het aantal 5-jarigen van 450 naar 700, want iedereen wou er rijden. Dat was geen jaarlijkse groei meer, maar een overrompeling. Waar Sentower ook niet gelukkig mee was. De hervormer uit de springcommissie noemde dit “Een fantastisch succes”, en het feit dat in datzelfde Sentower de 7-jarigen op zondag moesten springen tot 10 uur s’avonds was dan weer “Een gevolg van dat fantastisch succes”. Wie van de Cyclus houdt, keek er naar met bloedend hart. In de Cyclus 2020 waren er in Sentower 1.648 jonge paarden aan de start, (het grootste aantal ooit) en 6 weken later bleven er daar, op de laatste Cyclus nog 462 van over, of een daling met -72%. “Ja, maar dat is elk jaar zo” Absoluut niet, want in 2019 daalde het aantal 5-jarigen van 1.196 in Lier naar 801 op de laatste wedstrijd, of een daling van slechts -33%.

Is het dan niet meer de bedoeling van de Cyclus om jonge paarden op te leiden, en in een criterium met progressieve moeilijkheid zover mogelijk door te gaan, om de opleiding af te werken? De Cyclus 2021 wordt nog erger. Van 9 naar 14 wedstrijden. Geen basisinschrijving meer, na 4 of 6 keer foutloos ben je afgestudeerd, en het nieuwe Credo luidt, dat in de nieuwe Cyclus iedereen moet kunnen in- en uitstappen wanneer hij dat wil. “Houden we dan nog wel een Cyclus over”?


Bron: Facebook